На сайта шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат

...
На сайта шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат
Коментари Харесай

Как шофьорите да проверят имат ли нарушения и съставени електронни фишове за неплатени пътни такси

На уеб страницата водачите и притежателите на моторни транспортни средства могат да ревизират имат ли електронни фишове за неплатени – е-винетка или тол. Това става посредством бутона „ Проверка за нарушавания “, а системата дава информация за формирани електронни фишове, актове за определяне на административно нарушаване и информация за платени обезщетителни такси.
При прекосяване през камерите на на автомобил без платена пътна такса нарушаването се снима от камерите на електронната системата за пътно таксуване. До 23:59 ч. в деня на установяването му чиновници в Центъра за верификация на нарушаванията сверяват постъпилите данни, с цел да се изключи опцията за неточно издадени електронни фишове. Проверява се дали категорията на транспортното средство и неговият регистрационен номер са вярно разпознати от системата, след което нарушаването се записва и към този момент е очевидно за инспекция в системата.
Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на притежателя на транспортното средство или ЕИК, в случай че автомобилът е регистриран посредством юридическо лице. Проверка е допустима и по номера на връчения електронен фиш като се уточни ЕГН или ЕИК на притежателя.
При открито нарушаване системата демонстрира датата и часа на осъществяването му, регистрационния номер на транспортното средство, както и цената на обезщетителната такса, която притежателят може да заплати, с цел да не бъде глобен с по-голяма санкция. Системата дава информация и за точното местонахождение на камерата, записала нарушаването.
Статусът на нарушаването може да бъде „ постъпило “, когато данните са въведени в електронната системата; „ в развой на обработка “ за електронен фиш; „ връчен електронен фиш “ и „ платена обезщетителна такса “.
При придвижване по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при неверно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава опция да платят обезщетителна такса в 14-дневен период от установяването на нарушаването. По този метод притежателят или водачът на транспортното средство, с което е осъществено нарушаването се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се глобяват от контролния орган Агенция „ Пътна инфраструктура “, посредством електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на лидера, или на пътя сега на определяне на нарушаването от профилираните екипи на Научно-техническо управление.
е документ за наложена санкция за придвижване по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, открито посредством стационарните контролни рамки. Той се издава на притежателя на транспортното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен период след приемане на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят обезщетителна такса, с цел да избегнат по-висока глоба и преустановяване на административно-наказателна процедура.
Размерът на обезщетителните такси според от вида на транспортното средство е:
Лек автомобил до 3,5 т 70 лева
Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т 150 лева
 Изтичат над 226 000 годишни електронни винетки Изтичат над 226 000 годишни електронни винетки
Над 226 хиляди годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари 2021 година Всеки лидер може да ревизира валидността на своята на уеб страницата www.bg...
Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси 450 лева
Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси 750 лева
ППС за транспорт на пасажери с повече от 8 места до и над 12 т 150 лева
Ако не платят обезщетителна такса, на нарушителите се постанова акт за определяне на административно нарушаване и санкция от 300 лв. за леките коли и от 750 лева до 3000 лева при тежкотоварни транспортни средства над 3,5 т според от масата на транспортното средство и броя оси.
Компенсаторна такса може да се заплати и по банков път, като в платежното разпореждане се показва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол ръководство за отчитане на заплащания по банков път на наказания е IBAN: BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР