На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се

...
На санскрит думата Екадаши означава единадесет и с нея се
Коментари Харесай

Екадаши – дни за физическо и духовно пречистване и зареждане

На санскрит думата Екадаши значи единадесет и с нея се отбелязват дните, съгласно Лунния календар, които са извънредно удобни за филтриране на тялото, мозъка и душата. В тези дни се предлага цялостното или отчасти самоограничение от храна.

Пречистване на тялото – физическо влияние
Луната оказва въздействие както върху океаните и моретата - приливите и отливите, по този начин и върху човешкото тяло, което е формирано главно от вода – 72%. Фазите на Луната са две и те въздействат на човешкото тяло по друг метод. През първата фаза човешкото тяло повече всмуква субстанции и се зарежда. През втората фаза то отделя ненужното и по тази причина тя е подобаваща за филтриране.
Дните Екадаши са директно свързани с етапите на Луната. Въздържанието от храна в тези дни се предлага, защото оказва извънредно удобно влияние върху пречистващите процеси в организма. Ако не можете да гладувате в тези дни, то тогава можете да преминете на плодова диета. Ако и това не е по силите ви, то се предлага да ограничите приема на всевъзможни зърнени и бобови храни.

Препоръки за разтоварване с плодове, сокове, зеленчуци и други от екипа на Vita Rama:
7 лесни метода за детокс на организма

Различните системи за хранене са единомислещи, че е добре най-малко 1-2 пъти в месеца да даваме отмора на храносмилателната си система, която постоянно претрупваме ежедневно. Дните Екадаши са извънредно подобаващи за това.

Енергийно и психологично влияние

Науката астрология учи, че индивидът принадлежи и е част от организма, наименуван Слънчева система. Подвластен е на законите и силите, които съществуват и въздействат на този организъм. Според астрологията, обособените елементи на човешкото тяло са под въздействието на другите планети. Слънцето и неговата сила въздействат на душата и човешката персона, влияят върху всички системи и тялото като цяло. Луната има директно въздействие и влияние върху мозъка и менталната сила. В някои източни култури, изключително тези свързани с ведическото познание (Индия, Тайланд, Тибет и др.), даже се предлага взирането в Луната за увеличение на силата и остротата на мозъка.

Науката йога изяснява, че тялото има няколко енергийни или психологични центъра. Като въздейства върху мозъка, Луната въздейства и върху тези центрове, които са в директна връзка с него. Когато мозъкът се движи умишлено през тези центрове това е част от процеса на йога, само че когато това се случва неумишлено, под външни въздействия, като да вземем за пример това на Луната, мозъкът бива мощно повлиян и дестабилизиран. Неслучайно, когато Луната е в новолуние или пълнолуние, хората с по-лабилна душeвност стават по-неспокойни и нервните им усещания се изострят. На Екадаши мозъкът е в удобно разположение и това е доста уместно време за медитация, защото той се концентрира доста по-лесно.

Препоръка: На Екадаши силата, която тялото би изразходило по-време на храносмилане, е добре да се употребява за духовно или интелектуално развиване.

Духовнo влияние

Дните Екадаши имат най-вече духовна устременост. По време на пост, силите в тялото се балансират. Ведите настояват, че човек, който се въздържа от вода, храна, интимни връзки и сън на Екадаши, се пречиства от предишните си грехове. Във Ведите се споделя още, че тези, които с изключение на изброените отречения, извършват и духовна процедура, като киртан или джапа медитация да вземем за пример, ще реализиран съвършенство и ще се освободят от самсара – колелото на раждането и гибелта. Затова и тези, които желаят да реализират нравствен прогрес и съвършенство, постоянно съблюдават Екадаши. Но даже и човек да не търси този нравствен резултат, спазването на Екадаши постоянно има доста удобно въздействие върху физическото тяло, мозъка и духа.

Още забавни публикации от екипа на Vita Rama за медитация и духовна процедура:
Най-лесният метод да възстановим виталната сила е посредством духовна медитация

Дните на Екадаши за 2018 година:
    12 и 28 януари
    11 и 26 февруари
    13 и 27 март
    11 и 26 април
    11 и 25 май
    10 и 24 юни
    9 и 23 юли
    8 и 22 август
    6 и 20 септември
    5 и 20 октомври
    3 и 19 ноември
    3 и 18 декември

Vita Rama ви кани да бъдете част от здравословни стратегии Vita Rama - Зима 2019 в Пампорово от 5 януари до 9 февруари.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР