На рекламната картинка нещата изглеждат така: лъскави сгради със зеленина

...
На рекламната картинка нещата изглеждат така: лъскави сгради със зеленина
Коментари Харесай

Запознайте се с новите хазяи – Google, Meta, Amazon

На рекламната картинка нещата наподобяват по този начин: лъскави здания със зеленина в близост и усмихнати пешеходци. В действителността това би трябвало да са 7 хиляди нови жилища, разпределени в три квартала, търговски и публични пространства.    Мястото е Калифорния, а името на комплекса - North Bayshore. Забележително е кой вложителят. Вярвате, или не, Гугъл, въпреки че компанията се старае да не се обявява като притежател, написа Business Insider.   Компанията не за първи път се захваща с план, обвързван със строителство. Но до момента това се правеше с корпоративна цел – да вземем за пример жилища за чиновниците. В бъдеще обаче компанията ще се насочи към всички консуматори.    В тази история обаче има доста по-големи проблеми от желанието на един софтуерен колос да излезе на нов пазар. Известно е от десетилетия, че в Съединени американски щати има съществени усложнения с жилищата и по-скоро с тяхната досегаемост. Гугъл нееднократно е упреквана, че също има принос за тази рецесия, защото цените на парцелите в избрани райони стават галактически откакто компанията отвори собствен клон наоколо. Но даже да се одобри, че има известна отговорност, би трябвало да се признае, че и Гугъл също страда от казуса. Сега обаче очевидно компанията е решила да вземе нещата в свои ръце.    Всъщност няма значение дали строителят ще се споделя Гугъл, Meta или по различен метод. Изграждането на така наречен корпоративни градове, т.е. регион, зародил около бизнеса на една компания, има дълбоки обичаи в Съединени американски щати. Тяхната история не всеки път е приятна, противоположното – постоянно е обвързвана с жестока употреба на служащи.   
В наши дни не наподобява някой от софтуерните колоси да има кой знае какъв брой футуристична визия за бъдещите обитаеми места. Залага се по-скоро на обичайна идея – стъклени офис здания, паркове, улици със заведения и жилищни здания. Не е неприятно, само че не е и кой знае какво. 
Затова никой не трябва да си показва плаващи градове или нещо сходно. Целта е ясна – интервенция на нов пазар, изпреварване на конкуренцията и задържане на топ чиновниците посредством предложение на комфортно и налично жилище покрай офиса.    След години обмисляне компанията е поискала позволение за градеж от управляващите в градчето Mountain View, където ще се намира бъдещият им комплекс, написа Business Insider. Там сега има крайградски офис, който ще бъде сменен от жилища. Ако се има вяра на предварителните известия, тези жилища би следвало да са налични за много хора. Гугъл има и още един план наоколо. Той планува разрушение на офис здания и градеж на още 2000 жилища.    Фейсбук също се пробва да се включи. Миналата година управляващите в Menlo Park в Калифорния утвърдиха план за комплекс с 1700 жилища. Бъдещият град шеговито е именуван „ Зъктаун “.    Междувременно Walt Disney също възнамерява строителството на собствен комплекс, което би трябвало да стартира следващата година. Той ще се намира във Флорида покрай един от парковете им и ще е с потенциал от 1400 жилища. Universal, един от съперниците, не остава по-назад – техният плануван комплекс е с 1000 жилището.    Тези компании са притежатели на земята, само че в проектите им не влиза ръководството на комплексите. То евентуално ще бъде отдадено на други компании, които ще се занимават с поддръжката. Така че бъдещите наематели няма да заплащат непосредствено на колосите, а посредством медиатори.   
Строителството на комплекси не е единственият метод, по който огромните компании могат да „ раздвижат “ районите. Преди години, когато Amazon търси къде да построи втора централа, в конкуренцията се включват Кънектикът и Охайо. Те се състезават да оферират най-хубавите условия и отстъпки поради обещанието на компанията да разкрие 25 хиляди работни места. В последна сметка планът е осъществен във Вирджиния, където са издигнати офис здания с по 22 етажа и парк. 
Amazon може и да не строи непосредствено като Гугъл и Фейсбук, само че това не значи, че не е забъркана в бизнеса. Компанията има Amazon Housing Equity Fund на стойност 2 милиарда $, посредством който се осъществят планове за жилищно строителство в Сиатъл и Нешвил.    Естествено, би трябвало да се кажат и няколко думи за Илон Мъск. Твърди се, че той се пробва да осъществя строителството на нов град с името Snailbrook в Тексас с концепцията, че един ден хилядите му чиновници може да получат жилища там против по-нисък наем.   
„ Не е изненадващо, че някои от най-големите жилищни планове идват от софтуерни колоси от Силициевата котловина. Те се осъществиха в Калифорния с утопичната концепция, че да „ свържеш хората “ е отговор на доста модерни проблеми “, споделя пред Business Insider Грант Болмър, учител в университета в Куийнсланд, Австралия. 
  Това е разумно – въпреки всичко тези компании завоюваха милиарди долари отвличайки човешкото внимание към екрани на всевъзможни устройства. Следващата стъпка е да построят градове, в които да ползват личните си правила.    „ Доверието в демокрациите е едва. И се появява тази идея: „ Ние можем сами да построим идеалния град и идеалния свят. Според приницпите, с които създадохме новите технологии “, споделя Болмър.   

Освен че имат утопични хрумвания, фирмите са и безмилостно прагматични. Това са машини за печелене на пари, подчинени на акционери, които пък наблюдават всяка тяхна стъпка. 
„ Ако оставим настрани идеалите, новите градове оферират и огромни бизнес благоприятни условия “, споделя архитектът Маргарет Крауфорд, учител в калифорнийския университет „ Бъркли “.    Всъщност фирмите се интересуват главно от две неща – облага и реклама. Строителството на жилища има разрешава да задържат най-квалифицираните си фрагменти и по едно и също време с това да подобрят имиджа си.    Пътуването е една от главните аргументи, заради която след отпадане на коронавирус рестриктивните мерки доста чиновници не желаят да се връщат за непрекъснато в офиса. А високите цени принуждават от ден на ден хора да си търсят на ниска цена жилище, в множеството случаи – надалеч от работното място. Ето за какво фирмите би трябвало да мислят и за домове на служащите си. 

Това обаче може да значи, че работодателят управлява безусловно целия живот на служителя си – той основава бизнеса, строи жилището, прави дарения на локалната черква, грижи се и за обществените пространства – паркове, места за отмора и така нататък Служителят може да загуби всичко това, в случай че в миналото реши да стачкува, тъй като заплатата му е ниска или изискванията на работа – неприятни. Така бизнесът се трансформира в абсолютния стопанин. В такива условия служащият мъчно ще се реши да изиска възстановяване на ситуацията си. 
  „ Много бързо хората стартират да гледа на компанията като на „ златна гъска “. И не смеят да създадат нищо срещу волята ѝ “, споделя Харди Грийн, създател на книга за историята на фирмените градове в Съединени американски щати.     В предишното тези обитаеми места западат, когато служащите стартират да взимат по-големи заплати и могат да си разрешат коли. Така пътуването към този момент не е проблем и те заживяват на по-отдалечени места, придобивайки най-малко малко самостоятелност. Днес опитите с такива градове се смятат за неуспех, тъй като се свързват най-вече с неприятни условия на живот и употреба на чиновниците.    Имайки поради досегашния опит е забавно в каква посока ще се развиват градовете на софтуерните колоси – към идеализираната версия с евтини жилища или разновидността, в който бизнесът е стопанин на всичко.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР