На работно заседание днес сформираният със заповед на областния управител

...
На работно заседание днес сформираният със заповед на областния управител
Коментари Харесай

Междуинституционална работна група прие проект на Областна стратегия за равенство, приобщаване и участие на ромите

На работно съвещание през днешния ден образуваният със заповед на регионалния шеф междуинституционален действен екип одобри плана за новата десетгодишна Областна тактика за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021 – 2030 г.).

Заседанието бе управлявано от заместник-областният шеф Антоний Андонов. В него взеха присъединяване чиновници от Областна администрация Сливен, общинските администрации в Сливен, Котел и Твърдица и представители на Регионалната здравна ревизия, Регионалното ръководство на образованието, Териториалното статистическо бюро, Дирекция Бюро по труда – Сливен, районните полицейски ръководства в Сливен и Котел, Комисията за отбрана от дискриминация и неправителствената организация „ Ромска академия за просвета и обучение “.

Сред дискутираните тематики бяха повишение мотивацията за по-добро обучение измежду ромите, предварителната защита и профилактиката на обществено значимите болести в ромската общественост, неконтролираните бременности, нуждата от законодателни промени за легализиране на жилищата и възстановяване на техническата инфраструктура в регионите с плътно ромско население, опциите за изнасяне на терен на част от здравните, обществени и просветителни услуги, разширение обсега на целодневната организация на образователния ден за децата от ромската общественост, назначение на чиновници с ромски генезис в обществената администрация и някои от полицейските ръководства, показване на достоверната ромска просвета и положителните образци на сполучливи роми в медиите и други

Областната тактика за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021 – 2030 г.) има две съществени елементи – аналитична и стратегическа. Аналитичната част показва разбор на сегашната обстановка, а стратегическата съдържа комплекс от планувани ограничения, разпределени в шест посоки: обучение, опазване на здравето, претовареност, жилищни условия, господство на закона и антидискриминация, просвета и медии. Окончателният вид на тактиката ще бъде признат от Областния съвет за съдействие по етнически и интеграционни въпроси.

По време на съвещанието стана ясно, че четирите общини от област Сливен към този момент са изготвили своите проекти за деяние по стратегическия документ и следва те да бъдат разисквани и признати от общинските препоръки. Областна администрация Сливен се ангажира с реализирането на акуратен мониторинг върху ограниченията, дейностите и плановете, свързани с новите общински проекти и Областната тактика за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите.

„ Надявам се всички тези положителни ограничения и планове да не останат единствено на хартия и да реализират предстоящият резултат. От името на регионалния шеф желая да подчертая, че вратите на Областна администрация са необятно отворени за поддръжка и подпомагане “, сподели на финала на съвещанието заместник-областният шеф Антоний Андонов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР