На проведените в неделя избори в Долна Австрия традиционните австрийски

...
На проведените в неделя избори в Долна Австрия традиционните австрийски
Коментари Харесай

Партията на Карл Нехамер претърпя исторически крах на изборите в Долна Австрия


На извършените в неделя избори в Долна Австрия обичайните австрийски партии - консервативната Австрийска национална партия (ÖVP) и Австрийската социалдемократическа партия (SPÖ) - претърпяха исторически провали, до момента в който крайната десница продължава да пораства с бързи темпове.

Долна Австрия е най-голямата провинция в страната, в която живеят към 1,7 милиона души. Тази провинция, която обкръжава столицата Виена, е и сърцето на австрийските консерватори. Освен консервативния канцлер Карл Нехамер, оттова произлизат и няколко основни министри от ÖVP.

На изборите за районен парламент в неделя властта им в провинцията беше мощно отслабена. Според първичните резултати за партията са дали своят вот по-малко от 40% от гласоподавателите, което докара до най-лошия резултат за консерваторите в Долна Австрия.

В изискванията на рекордна изборна интензивност от към 72%, въздействието на ÖVP върху Долна Австрия посредством безусловно болшинство завърши.

Подобно на ÖVP, социалдемократите бяха най-големите губещи в неделя. Около 20% от гласовете изостанаха от първичните упования в лицето на надълбоко непопулярното консервативно-зелено държавно управление във Виена.

Самата FPÖ е безапелационен победител на изборите в провинцията, с преднина от над 10%, като получава към 25 % от гласовете. Сега партията е на път да се яви на федералните избори в Австрия през 2024 година

Зелените от Долна Австрия и демократичната NEOS доближиха до към 6,5% от гласовете за всяка от тях.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР