На предсрочните парламентарни избори на 2 април ще можем да

...
На предсрочните парламентарни избори на 2 април ще можем да
Коментари Харесай

ЦИК одобри броя на бюлетините в Северозапада за изборите на 2 април

На предварителните парламентарни избори на 2 април ще можем да избираме по какъв начин да гласуваме - дали с хартиена бюлетина или на машина.
Секционните изборни комисии (СИК) на територията на 12 Многомандатен изборен регион (МИР) - Монтана са 293. Тази цифра може да не е дефинитивна, защото 48 часа преди изборите ще се образуват СИК в лечебните заведения и местата за лекуване. В 184 секции ще има опция и за машинно гласоподаване, в 108 ще се гласоподава единствено с хартиена бюлетина. Избирателите в област Монтана са 118 хиляди, толкоз и хартиени бюлетини са поръчани.
„ Те ще бъдат доставени тази седмица. Прави се по решение на Районна изборна комисия, утвърждаваме броя, който ни е даден от ГРАО (Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “) и се обезпечават цялостният брой хартиени бюлетини. Така че всеки един гласоподавател има опция да си избере хартиена или машинна бюлетина за гласоподаване “, сподели Петко Петков - член на РИК (Районна изборна комисия) - Монтана, избран за представител.
Обученията за членовете на СИК ще бъдат онлайн, като взаимно с доставчика на машините ще се организира образование на 27-и и 28-и март от 17.30 часа. На уеб страницата на РИК има обучителен протокол в който членовете могат да тестват дали вярно са попълнили протокола, добави Петко Петков.
В област Враца СИК са 316 към този миг. Преди изборите ще бъдат оповестени и спомагателните секции в пандизите, лечебните заведения и домовете за остарели хора. 229 СИК са с по 1 машина за гласоподаване. С хартиена бюлетина ще се гласоподава в 87, като в този брой са включени 25 преносими секции. Избирателите в област Враца са 152 333.
„ Предстои да бъдат доставени 153 800 броя бюлетини. Броят се дефинира като в началото РИК подава предложение и на база на броя на гласоподавателите плюс 10 % от горната страна. След което ЦИК (Централната изборна комисия) преценя тази численост и примерно, както в тази ситуация, я редуцира. Така че ние в началото сме подали към 160 000 като численост, както е съгласно Изборния кодекс и сме получили единодушието за приемане на 153 800 “, сподели Силия Иванова - представител на РИК (Районна изборна комисия) - Враца.
Броят на хартиените бюлетини ще е задоволителен, защото броят им е повече от гласоподавателите и не всички гласоподават на 100 %, добави тя.
РИК – Видин през днешния ден и на следващия ден са ангажирани, само че представителят Васил Бенов заяви, че ще може да даде информация за броя на хартиените бюлетини на 24 март. Според предоставената до момента информация от РИК 238 са СИК в област Видин. Избирателите са 83 204.
Как се дефинира броят на хартиените бюлетини и какъв брой ще бъдат доставени на трите районни изборни комисии в Северозападна България?
„ По реда на Изборния кодекс би следвало да се отпечатат хартиени бюлетини съгласно броя на гласоподавателите с 10 % запас, само че от години Централната изборна комисия на избрани места взема решение въз основа на предложение на регионалния шеф на съответната област и на Районните изборни комисии и в някои от случаите се отпечатват и по-малък брой бюлетини от планувания, защото по-късно тези бюлетини се унищожават. Неизползваните бюлетини за всички избори се унищожават. И за тези избори на 2 април още веднъж в няколко изборни региона сме планували по-малък брой бюлетини да бъдат отпечатани “, сподели Росица Матева - заместител ръководител на ЦИК.
За област Видин ще бъдат отпечатани 50 000 бюлетини.
„ За Видин ние имахме една преписка. За изборите на 2 октомври 2022 година постъпи предложение от регионалния шеф, подкрепено от Районната изборна комисия да бъдат отпечатани 50 000 бюлетини и при преценката за тази година, за тези избори на 2 април, ние взехме решение да бъдат отпечатани същият брой бюлетини, водени от това, че на предходните избори на 2 октомври във Видински многомандатен изборен регион са дали своят вот 29 786 гласоподаватели. Т.е. 30 000 бюлетини биха били употребявани. Останалите са унищожени още веднъж, те дори не са били раздадени на секционните изборни комисии “, добави Матева.
Секциите в страната, в които ще има машинно гласоподаване, са оповестени на уеб страницата на ЦИК. Росица Матева посочи още, че членовете на СИК не би трябвало да късат авансово бюлетини от кочаните и да не слагат авансово щемпел на гърба на бюлетината. Тези дейности би трябвало да бъдат осъществени пред гласоподавателя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР