Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От

...
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма. 
От
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на успеха над нацизма. 

От 10.00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват на церемонията по издигане знамето на Европейския съюз  (ЕС) пред президентската институция по случай Деня на Европа. Преди церемонията президентът ще одобри почетния часовой на Националната гвардейска част.

По-рано денем, от 9.00 часа, двамата  ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния боец в столицата във връзка отбелязването на 79 години от успеха над нацизма във Втората международна война, оповестяват от президентството.

Представителството на Европейската комисия провежда празничен концерт, отдаден на Деня на Европа и 20-ата годишнина от най-голямото разширение на Европейски Съюз. Празникът стартира от 16:30 ч. в Градската градина. 

 Гражданите на Европейския съюз (ЕС) означават , отдаден на мира и единството на остарелия континент. Той се отбелязва всяка година на 9 май - датата, на която през 1950 година е произнесена историческата Декларация на Робер Шуман - външен министър на Франция по това време. В своя тирада в Париж той споделя концепцията си за нова форма на политическо съдействие в Европа, която ще направи войната сред европейските нации немислима.

Шуман предлага да се сътвори европейска институция , която да сплоти и ръководи производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за основаване на сходна институция. Идеята на Шуман слага началото общността, която през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз , на свое съвещание в Милано, вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. От тогава денят символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. Тази дата става знак на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на насладата от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

По традиция институциите на Европейски Съюз провеждат прояви на този ден. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР