На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският

...
На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският
Коментари Харесай

Преди лятната ваканция ЕП ще гласува нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген

На последното си съвещание в Страсбург преди лятната почивка Европейският парламент ще гласоподава при започване на юли нов апел за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши през днешния ден парламентарната комисия по петициите, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението бе признато с 25 гласа „ за “, без „ срещу “ и въздържали се. Предвижда се евродепутатите да приканват Съвета на Европейски Съюз да утвърди присъединението на двете страни към Шенген до края на годината.

България и Румъния са изпълнили условията, се показва в плана на резолюцията. Изразява се страдание, че на 8 декември предходната година страните от Европейски Съюз не реализираха единогласие, „ без да се показа каквато и да било правна аргументация, обвързвана с условията за присъединение “. Допълва се, че разширението на Шенген би направило Европейски Съюз по-силен.

Това, че Румъния и България към момента са отвън Шенген, основава основна социална и икономическа тежест за бизнеса и жителите на двете страни, се показва в документа. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични усложнения и спомагателни разноски, когато пътуват или правят работа в чужбина, спрямо техните сътрудници от останалите страни в Европейски Съюз, е записано в плана. Закъсненията поради чакането по границите от румънците и българите, може да продължат от няколко часа до дни, спрямо 10-те минути за прекосяване без инспекции по вътрешните граници в Европейски Съюз, а това утежнява в допълнение изискванията на работа на водачите в товарните транспорти, се регистрира в текста.

Допълва се, че рестриктивните мерки засягат единния пазар и водят до възпрепятстване на свободното придвижване на артикули сред страните от Европейски Съюз, нанасят „ непоправими вреди “ на околната среда и са в прорез с задачите за запазване на природата. Здравето на водачите, митничарите и хората, живеещи наоколо до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хиляди транспортни средства, чакащи да преминат границата всеки ден. Всяка година поради това се отделят 46 000 тона въглероден диоксид, написа в документа.

Отправен е апел към Европейската комисия да оцени спомагателните разноски и вредите за околната среда, които Румъния и България са претърпели от юни 2011 година поради „ неоснователния отвод “ да се причислят към Шенген. Според документа Европейска комисия би трябвало да оцени опциите за финансово обезщетение. Пояснява се, че въпросът се употребява за антиевропейска агитация, в това число съветска агитация “ и подкопава качествата на Европейски Съюз да предизвиква своите полезности и положително ръководство в чужбина.

По оценка на Европейска комисия, България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял тяхното присъединение, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и спор от 14 декември 2022 година, се регистрира в известие на Народното събрание.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР