На последните избори Възраждане е четвърта политическа сила в страната,

...
На последните избори Възраждане е четвърта политическа сила в страната,
Коментари Харесай

Как "Възраждане" превърна българите в ЕС в съюзници против ЕС

На последните избори " Възраждане " е четвърта политическа мощ в страната, само че трета в чужбина. Редуващите се рецесии са фактор, който стимулира гласоподавателите на партията и ускорява антиевропейските настроения. Доколкото това е част от общата европейска наклонност на напредък на националистическите партии, въпросът е по какъв начин ще продължи.
" Възраждане " е единствената българска партия в един небългарски парламент. И единствените, които схващат жизненоважния за страната проблем, че България би трябвало да напусне Европейския съюз. "

" Живея в Испания, тъй като е топла страна. Ако можех да пребивавам на студено, щях да отида в Русия. "

Цитатите са от почитатели на партия " Възраждане ", живеещи в чужбина и дали своят вот за нея на 2 октомври. По създание те не споделят нещо ново, забележителното е, че са на хора, които от години са избрали да живеят в Европейски Съюз.
Реклама Четвърта в България, трета в чужбина
На последните избори партията на Костадин Костадинов стана четвърта политическа мощ с 27 мандата в Народното събрание, удвоявайки гласовете си спрямо вота от 14 ноември м.г. Но в чужбина " Възраждане " стана трета политическа мощ, най-много поради гласовете от Европейски Съюз.

Като цяло поддръжката за " Възраждане " скочи двойно - от общо 127 568 гласа през ноември м.г., което е 4.86% от всички подадени гласове, на 254 952 (10.18%). Почти двойно скочиха и гласовете за партията в чужбина - от 13 755 през ноември м.г. на 24 814 през октомври т.г. Особено впечатляващо е повишаването на процентите за партията в чужбина - в случай че през ноември тя е била подкрепена от 6.15% от гласуващите в чужбина, на последните избори за нея са дали своят вот 14.47 % от българите, упражнили вота си зад граница. На процедура поддръжката за " Възраждане " в чужбина е по-висока от тази в страната, при спаднала изборна интензивност. При това повече от половината от гласовете от чужбина са пристигнали от страни от Европейски Съюз - 13 570 (54.6%). " Възраждане " е преди всичко в Австралия, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Молдова, Южна Африка, Русия, Тунис и Чехия, като в Молдова измества предходния победител Движение за права и свободи, а в Русия - обичайния водач Българска социалистическа партия.

Дори и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в първото си изказване директно след изборите особено акцентира този факт. Странно е, разяснява той, че българите, живеещи в Европейски Съюз, гласоподават за партия, която пропагандира за излизане от Евросъюза и НАТО. Борисов надалеч не е единствен, в обществените мрежи се появиха даже мощно злостни закачки от рода на " Да живееш в Америка и да гласуваш за " Възраждане " потвърждава, че няма приключване на мозъци! ". В Съединени американски щати за " Възраждане " са дали своят вот 1841 души или над 18% от вота в страната.

Парадоксът е явен - хора, избрали да живеят и работят в Европейски Съюз и Съединени американски щати, гласоподават в поддръжка на партията, която желае да им отнеме тази опция. " Възраждане " базира цялата си предизборна акция върху няколко простички послания, измежду които преди всичко излизане от Европейски Съюз и НАТО, отпор против въвеждане на еврото, геополитически съюз с Русия, повдигане на глобите против нея. Действително, в края на акцията Костадин Костадинов разгласи, че в действителност партията му ще работи за " предоговаряне " на участието на България в Европейски Съюз, само че такава алтернатива не съществува, даже за Англия.
Реклама
Така или другояче, възходящата поддръжка за " Възраждане " зад граница е наклонност. От първото й присъединяване в парламентарни избори през 2017 година до момента тя е нараснала поддръжката си от чужбина над 10 пъти. Традиционно процентът на гласувалите за групировката отвън България е двойно по-голям от този вътре в страната, от време на време и повече, а никоя друга националистическа партия до момента не е печелила толкоз огромен брой гласове зад граница. Дали това се дължи на мощната акция в обществените мрежи, на настройката на българския гласоподавател да посреща всяка нова партия като избавител, на възходящия тренд на сходни националистически партии в цяла Европа, а и по света или на всичко това в композиция - това е въпрос, по който социолози и политолози занапред ще нищят.

В този подтекст и въпроса за какво българите в чужбина поддържат партия, която желае излизане от Европейски Съюз и НАТО.

Една от индикациите е забележимото преливане на огромна част от гласовете на Има Такъв Народ към " Възраждане ", само че и това е единствено част от обяснението, най-лесното., която от 6 години живее във Виена и е координатор за Австрия на акцията за засичане на изборни нарушавания " Ти броиш ", основана от " Демократична България ", разяснява: " До огромна степен гласовете за Има Такъв Народ преди, а в този момент за " Възраждане ", евентуално са от хора, които не са изключително интегрирани в локалното общество - не приказват добре езика или работят в доста затворена среда измежду сънародници да вземем за пример. Целият им балон продължава да е български - осведомят се от български медии, постоянно не изключително качествени. На този декор стартира да играе и носталгията ".

" Капитал " беседва с гласоподаватели на " Възраждане ", които живеят в Испания, Италия и Германия. В Испания и Италия партията печели последните избори, а единствено в Германия е подкрепена от над 4600 души. Това, което сплотява тези хора, както и почитателите на " Възраждане " от чужбина в обществените мрежи, е ясно изразеното отчаяние - както от протичащото се в България, по този начин и от изискванията, при които са сложени в чужбина. Те припознават сeбе си в изказванията на Костадинов и антуража му. Като се стартира от антиковид реториката, която намира дружелюбен банкет освен измежду българите в Европейски Съюз, само че и в страни като Австралия, да вземем за пример, където рестриктивните мерки поради пандемията бяха много строги, мине се през рецензиите към Европейски Съюз и неговия " диктат " върху България, и се стигне до откритата поддръжка за Русия в подтекста на експанзията й в Украйна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР