На пленарното заседание в петък депутатите ще обсъдят на второ

...
На пленарното заседание в петък депутатите ще обсъдят на второ
Коментари Харесай

Депутатите заседават изцяло на здравна тема, ще се вземе важно решение

На пленарното съвещание в петък депутатите ще обсъдят на второ четене измененията в Закона за лечебните заведения. Новите текстове са препоръчани от доктор Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ и ръководител на отрасловата парламентарна комисия, а законодателната самодейност цели да уеднакви закона с този за обществените предприятия, във връзка с условията за избиране и назначение на членове на органите за ръководство и надзор на държавните и общински лечебни заведения, както и на условията за предварителното преустановяване на контракта.

Така ще се избегнат съществуващите несъгласия сред двата закона и ще се сътвори изясненост във връзка с използваните за лечебните заведения правни правила.

Една огромна част от изпълнителните шефове на университетските лечебни заведения преподават в съответните медицински университети, заради което, в случай че не бъдат признати предлаганите нормативни промени ще бъде лимитирана опцията им да вземат участие в образованието на студенти, докторанти и специализанти в региона на медицината и ще бъдат сложени в дискриминационни условия по отношение на останалите лекари, работещи в лечебните заведения по трудово правно отношение.

В рамките на съвещанието депутатите ще обсъдят и промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти.

Те целят уеднаквяване на периода на мандата на Националния съвет по качество на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ) и на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) с мандата на другите органи на ръководство, избирани от конгреса на съответните съсловни организации.

По този метод ще се избегне свикването на изключителни конгреси за избор единствено на този орган, което доста би затруднило активността на двете асоциации от организационна и финансова позиция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР