На пазарите се заражда една нова сила - малките инвеститори,

...
На пазарите се заражда една нова сила - малките инвеститори,
Коментари Харесай

Как спекуланти без опит дадоха урок на акулите на Wall Street, отчете финансов консултант

На пазарите се заражда една нова мощ - дребните вложители, които се сплотяват във форумите и обществените мрежи против огромните играчи на Wall Street. Главният изпълнителен шеф на Reddit Стив Хъфман съобщи в четвъртък, че форумът WallStreetBets „ никога не е съвършен, само че влиза в рамките на нашата политика за наличие “.
Безпрецедентното въздействие на форума върху акциите на GameStop демонстрира, че пазарите би трябвало да се приспособяват към свят, в който вложителите на дребно получават част от силата, която огромните финансови компании от дълго време имат, счита Алексис Оханян, съосновател на онлайн форума, представен от Bloomberg.
" Индивидуалните вложители към този момент са мощ, с помощта на връзката между тях. Скокът на акциите на GameStop и на останалите в портфейла на хедж фонда е типичен образец за затваряне на къси позиции на загуба, тъй като те могат да не престават да порастват. Интересното е, че този случай се трансформира в борба сред „ бедните “ и „ богатите “ или най-малко по този начин го изкарват медиите и самите известни инфлуенсъри измежду самостоятелните вложители ", разяснява за bloombergtv.bg Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в Елана Трейдинг.
„ Ще кажа, че не е като това да не въздейства на мисленето ни “, сподели световният пълководец на J.P. Morgan Asset Management Бенджамин Мандел пред Yahoo Finance. Мандел стартира кариерата си на Wall Street като финансов анализатор в Lazard още през 2001 година Той е работил в Световната банка, Федералния запас и Citigroup, преди да се причисли към JP Morgan през 2015 година
„ Ние /Wall Street/ би трябвало да обмислим какви сигнали бихме могли да вземем от този опит и тази скорошна смяна. Например, намираме ли се в балон, е въпрос, който ще си задаваме много постоянно през идващите дни. Това индикации ли са, че сме стигнали до някакъв тип финансов балон и какви са последствията, в случай че той се спука? Няма да мислим, че сега сме в такава обстановка, само че това е нещо, което би трябвало да вземем поради, до момента в който тактически разместваме портфолиото. Може би в действителност не става въпрос за вложители на дребно, може би е просто концепцията, че настроението към риска ще бъде понижено в среда, в която растежът не прогресира ", добави Мандел.
 Сътресения на борсата: Дребни вложители се наговорили против огромните акули, NASDAQ може да спре търговията Сътресения на борсата: Дребни вложители се " наговорили " против огромните акули, NASDAQ може да спре търговията
Главният изпълнителен шеф на NASDAQ Адена Фридман съобщи пред CNBC, че борсата ще наблюдава хипотетично наговаряне сред дребни ин...
Нарастването на вложителите на дребно, заемащи къси позиции на Wall Street в чат стаите на Reddit, тласна акциите на кардинално слаби къси компании. Акциите на оператора на киносалони AMC нарастват с 230% през последните пет сесии. Цените на книжата на GameStop са се нараснали с 337% през последните пет дни. Производителят на високоговорители Koss Corporation е отчел повишаване на акциите си над 1000% за пет сесии.
И трите акции се сринаха в четвъртък, защото брокерските уеб сайтове като Robinhood и Interactive Brokers ограничиха търговията с тях. Въпреки разпродажбата в четвъртък, играчите на Wall Street правят оценка волатилността и обмислят дали бизнесът не се е трансформирал дефинитивно.
" Един от проблемите е, че самите вложители търгуват с варианти, което им дава повече мощ, в сравнение с са капиталите, с които разполагат, и не е ясно дали осъзнават всички преимущества и дефекти. Това е нож с две остриета, тъй като те могат да изгубят бързо платените награди.
Вторият проблем е, че доста бързо се политизира, изключително откакто Robinhood и другите водещи брокери ограничиха опцията да се купуват акции по тези позиции. От една страна, по този метод може да се предпазят вложителите от недомислени покупки на акции, които са скочили със стотици проценти чисто спекулативно. От друга - това е моделът, който Robinhood наложи и отвори „ кутията на Пандора “ за елементарния вложител, откакто разрешава търговия без комисиони, продава информацията за поръчките на клиентите си, а всеки от тях може да купува елементи от акция и да търгува с деривати и посредством заемни средства ", съобщи Цачев.
„ Трябваше да защитим нашата компания и нашите клиенти “, акцентира ръководителят на Robinhood Влад Тенев в четвъртък вечерта. Ето за какво стартъпът краткотрайно забрани закупуването на 13 акции. Но, несъмнено, бизнес моделът на Robinhood оставал ориентиран към частните ежедневни вложители.
 ФБР проверява сенатор за борсови покупко-продажби след секретна информация за COVID-19 ФБР проверява сенатор за борсови покупко-продажби след секретна информация за COVID-19
Служители на Федералното бюро за следствие (ФБР) са иззели тази нощ мобилния телефон на сенатора от Северна Каролина Ричард Бър, съоб...
Компанията притегли повече от 1 милиард $ от съществуващи вложители и изтегли стотици милиони още от банкови кредитни линии за превъзмогване на труднотите. Капиталовата инжекция е „ мощен знак за убеденост от вложителите ни, които ще ни оказват помощ да продължим да обслужваме нашите клиенти в бъдеще “, сподели по-късно представител на Robinhood в изказване по имейл.
Загубите на огромните
Повечето хедж фондове са засегнатите от загуби от разтърсванията на пазара, написа The Wall Street Journal. Причината е в възходящият брой поскъпващи акции, за които има къси залози. Компаниите обаче са наранени даже в случай че залозите са били за растежи в цените на акциите, защото фондовете излизат от вложенията си.
D1 Capital Partners, най-добре представящият се фонд през последните години, учреден от някогашния капиталов шеф на Viking Global Дан Сундхайм, загуби към 20% от цената на активите си под ръководство от началото на годината до сряда. Неговият забележителен портфейл от вложения в частни компании е предпазил фонда от по-голяма загуба. D1 управляваше 20 милиарда $ при започване на годината.
Хедж фондът Point72 Asset Management е изгубил към 10% от активите си до началото на тази седмица, като е претърпял спомагателни загуби във вторник и сряда, показват осведомени.
 Предложение: Nasdaq желае да вади от борсата компании, в случай че в борда има единствено бели хетеросексуални мъже Предложение: Nasdaq желае да вади от борсата компании, в случай че в борда има единствено бели хетеросексуални мъже
Едва ден след назначението само на дами в екипа за връзки на Белия дом, американската компания собственик на фондовата борс...
Някои фондове, които са понесли съществени загуби, търсят приток на пари, с цел да оказват помощ за стабилизирането на техните компании.
Maplelane, който започва годината с към 3,5 милиарда $ до вторник беше на минус с 30% от цената на активите си, а съгласно осведомени претърпените спомагателни загуби са достигнали до 45% от началото на годината. Според информация на осведомени фондът разисква с клиенти набиране на сред 300 и 500 млн. $. Загубите на Maplelane набъбнаха след търговията с акции на компании, рекламирани шумно от ритейл вложители, като GameStop Corp. и AMC Entertainment Holdings. Индивидуални вложители във конгреси като Reddit и Discord привлякоха вниманието даже на Белия дом и регулаторите.
Melvin и Maplelane бяха заложили на късо на GameStop.
В четвъртък някои от акциите, на които самостоятелните вложители залага през последните дни, обърнаха курса си, защото известните онлайн брокерски компании, в това число Robinhood, ограничиха достъпа до GameStop и други поскъпващи акции. GameStop затвори в четвъртък на цена от 193.60 $, което е с 44% по-малко по отношение на ден по-рано, макар че цената остава над 10 пъти по-голяма за годината. Bed BathBeyond Inc. затвори при цена за акция от 33,64 $, което е с 36% по-малко по отношение на предната сесия. Акциите на BlackBerry Ltd. поевтиняха с 42%. Обемът на търговията в GameStop и BlackBerry понижа надлежно с 40% и 49% в съпоставяне със сряда.
" Политици и от двете партии в Съединени американски щати към този момент се изрекоха доста остро против брокерите, като евентуално ще докара и до регулации на практиките. Дали обаче политиците няма да желаят да отворят малка врата за още повече спекулации и това да притегли още повече пари на Wall Street е рано да се каже. Едно е ясно, на пазара към този момент има нов сериозен състезател и това е търгаш без задоволително опит и капитал, само че с сериозна маса и бърза реакция, с помощта на каналите за информация. И с упоритости да даде урок на акулите на Wall Street ", зачви Цачев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР