На пазара излиза ново приложение, което да помогне в превенцията

...
На пазара излиза ново приложение, което да помогне в превенцията
Коментари Харесай

Край на допинга! Приложение казва забранена ли е субстанцията

На пазара излиза ново приложение, което да помогне в предварителната защита и наблюдението на допинга.

То разрешава на потребителите да получават последните вести от формалните антидопингови. Така те могат да ревизират дали избрани медикаменти са допинг сътрудници и да имат достъп до информация и просветителни запаси. „ Целта е да запазим спорта чист “, споделя Филип Оренго, президент на антидопинговия комитет на Монако. „ Спортът е да поддържаш положително здраве, а не да го увреждаш. Ето за какво всички би трябвало да вземат участие в битката с допинга ”, добавя Оренго.

Приложението е информативен инструмент за спортисти. Името на новата платформа е CMA.med, където спортистите към този момент ще имат специфичен достъп до информация, написа telegraphplus. Те ще могат да сканират медикаменти и субстанции с QR код, с цел да схванат дали са класифицирани като подобряващи представянето им или не и дали са неразрешени.

В приложението има база данни с над 15 000 медикаменти и вещества на френския пазар, както и над 150 000 медикаменти, включени в листата на Европейската организация по медикаментите. Пускането на приложението е тъкмо в точния момент и идва единствено няколко месеца преди началото на Олимпийските игри в Париж през 2024 година Приложението ще може да се употребява както от към този момент квалифицирали се за игрите спортисти, по този начин и от такива, които към момента се борят за квота за присъединяване. Така олимпийските комитети на страните по света ще могат да употребяват приложението, с цел да дадат на своите спортисти нужната информация по време на подготовката им за олимпийските игри. То е съобразено с Декларацията от Копенхаген, отдадена на обединената международна битка против допинга в спорта.

Приложението е съвместимо със Системата за антидопингова администрация и ръководство (ADAMS) на международната антидопингова организация (WADA). Системата координира и опростява антидопинговите действия и дава принадлежности за подкрепяне на заинтригуваните страни при използването на кодекса на WADA. ADAMS е безвъзмездна уеб-базирана система, която централизира информацията, обвързвана с допинговия надзор, като местоположение на спортиста, история на тестванията, лабораторни резултати, биологичен паспорт на спортиста, изключения за лечебна приложимост и информация за нарушавания на антидопинговите правила.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР