На първо място, профсъюзът на United Auto Workers стачкува срещу GM, Ford и Stellantis

...
Синдикатът на обединените автомобилни работници е в стачка срещу General
Коментари Харесай

Синдикатът на обединените автомобилни работници е в стачка срещу General Motors, Ford и Stellantis, за първи път в историята си, че удари и трите синдикализирани автомобилни производители в нацията едновременно.

„В стачка на Тримата големи. Stand Up Strike“, написа UAW в Twitter малко след полунощ.

Стачката дойде, след като синдикатът отправи амбициозни искания за заплати, обезщетения и защита на работните места за своите членове. Тъй като и трите автомобилни производители отчитат рекордни или почти рекордни печалби, профсъюзът се опитваше да си върне много предимства, от които бяха принудени да се откажат преди повече от десетилетие, когато компаниите изпитваха финансов глад и бяха на ръба на фалита.

Всички автомобилни производители предложиха на профсъюза двуцифрени увеличения на заплатите, но това не беше достатъчно, за да изпълни исканията на синдикалните преговарящи.

Само часове преди изтичането на договора синдикатът определи заводите, които ще удари, като три масивни завода за сглобяване.

Те са Wentzville Missouri на GM, който има 3600 членове на UAW в своя персонал; Заводът на Ford за камиони в Мичиган в Уорън, Мичиган, който ще има 3300 стачки; и комплекса Toledo Assembly на Stellantis в Охайо, където 5800 ще стачкуват.

В изявление GM заяви, че е „разочарован“, но ще продължи да се пазари.

 Тес Мело 23 от организацията на служителите на Ann Arbor Graduate в Университета на Мичиган, център, стои с други поддръжници на UAW срещу завода за сглобяване на Ford Michigan в Уейн по-малко от час преди предстоящата стачка на UAW в четвъртък вечер, 14 септември 2023 г. class= Тес Мело 23 от организацията на служителите на Ann Arbor Graduate в Университета на Мичиган, център, стои с други поддръжници на UAW срещу завода за сглобяване на Ford Michigan в Уейн по-малко от час преди предстоящата стачка на UAW в четвъртък вечер, 14 септември 2023 г. Манди Райт/Ройтерс

„UAW информира GM, че те са в стачка в Wentzville Assembly в Мисури от 23:59. Разочаровани сме от действията на ръководството на UAW, въпреки безпрецедентния икономически пакет, който GM постави на масата, включително исторически увеличения на заплатите и производствени ангажименти“, се казва в изявлението.

„Ще продължим да се пазарим добросъвестно със синдиката, за да постигнем споразумение възможно най-бързо в полза на нашите членове на екипа, клиенти, доставчици и общности в САЩ“, каза GM.

UAW ретуитна видео в X, платформата, известна преди като Twitter, което изглежда показва как работници излизат от завода под аплодисменти от хора, размахващи знаци и носещи червени профсъюзни ризи, малко след полунощ.

Стачката, макар и безпрецедентна, е по-малко мащабна, отколкото се очакваше само преди два дни, когато изглеждаше, че всичките 145 000 членове на UAW в трите компании може да излязат на пикетите. Това би била най-голямата стачка на активни работници в страната от 25 години.

 Ford Michigan Assembly Plant UAW в Уейн. class= Заводът за сглобяване на Ford Michigan UAW в Уейн. WXYZ

Много наблюдатели от автомобилната индустрия очакваха синдикатът да се насочи към заводи, които доставят части на няколко завода едновременно. По този начин всичките 25 завода за сглобяване на трите компании можеха да бъдат лишени от частите, от които се нуждаеха, за да работят, и производството можеше да спре с относителна шепа стачкуващи заводи, може би само два на компания.

Но изборът на заводи на UAW ще позволи на другите 22 завода за сглобяване да продължат да произвеждат автомобили и камиони, а работниците им да останат на работа.

„Това не е това, което очаквах да чуя тази вечер“, каза Джеф Шустър, глобален ръководител на автомобилния отдел за GlobalData, индустриален консултант. „Това не е начинът, който причинява максимална болка. Може би това е знак, че се приближават и просто се опитват да увеличат напрежението. Това е много нетрадиционен начин за договаряне и стачка. Мисля, че той се справя добре със създаването на объркване.

Нито един от SUV и пикапите, произведени в трите завода, не са най-продаваните за трите автомобилни производители. Те включват пикапите Chevrolet Colorado и GMC Canyon и пълноразмерните ванове Chevy Express и GMC Savana, пикапът Ford Ranger и SUV Ford Bronco и Jeep Wrangler, Jeep Gladiator и Jeep Wrangler 4xe EV.

Фейн каза на членовете в четвъртък точно преди началото на стачката, че стратегията за целенасочена стачка „ще накара компаниите да гадаят“ и ще даде на синдикалните преговарящи „максимален лост“ на масата за преговори.

„Ако трябва да дадем всичко от себе си, ще го направим“, каза той на членовете. „Трябва да покажем на компаниите, че сте готови да се присъедините към... стачката веднага след предизвестие. И трябва да покажем на света, че нашата битка е справедлива битка.

Но автомобилните производители казаха, че членовете на UAW ще бъдат наранени, а не подпомогнати от стратегията на синдикалното ръководство.

„Ford се пазари добросъвестно в опит да избегне стачка, която може да има широкообхватни последици за нашия бизнес и икономика“, се казва в изявление на компанията, публикувано два часа преди крайния срок. „Това също така засяга същите 57 000 работници на UAW-Ford, които се опитваме да възнаградим с този договор.“

Форд каза, че стачкуващите работници, които получават 500 долара седмично обезщетение за стачка от синдиката, ще получат само част от заплатите, които биха спечелили, ако останат на работа. И се казва, че чековете за споделяне на печалбата на работниците могат да бъдат „унищожени“ от удара върху продажбите на Ford, ако стачката се проточи.

Това е развиваща се история. Ще се актуализира.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР