На първо място, нито едно хранене не може да бъде

...
На първо място, нито едно хранене не може да бъде
Коментари Харесай

Науката обяснява - наистина ли закуската е най-важната храна за деня?

На първо място, нито едно хранене не може да бъде несъмнено като " най-важното хранене за деня ". Окачествяването на обещано хранене като най-важното не е рационален метод. Въпреки това, има няколко общоприети истини, които може би са съдействали закуската да бъде на респект в това отношение. При разглеждането на тези хрумвания излиза наяве, че някои от тях напълно не са достоверни и подкрепени с доказателства.

Ето и някои от най-често публикуваните изказвания за закуската. Ще видите, че нито едно от тях не е черно-бяло.

Дава ли закуската “старт ” на метаболизма?

Храненето слага начало на разнообразни биологични процеси, свързани с храносмилането, което води до повишен разход на сила, прочут като диетична индуцирана термогенеза (ДИТ). Така че, да, закуската кара вашия метаболизъм да “работи ”.

Едно скорошно изследване даже демонстрира, че този повишен енергиен разход е по-изразен заран, в сравнение с вечер.  ДИТ съставлява една част от храната, която ядем. За естествена диета това е единствено към 10 % от енергийния банкет. По-високи равнища на протеини могат да покачат тази цифра, само че даже и в този случай ДИТ съставлява единствено 15% от това, което ядете.

Но може би има нещо друго, с изключение на покачвания метаболизъм, в резултат на храносмилането. Нови доказателства, оповестени в Списанието по клинична храненето, откриха, че тези, които ядат на закуска изразходват повече сила посредством физическа интензивност (по-специално сутринта), в сравнение с тези, които стартират деня на гладно. Така че пропускането на закуската кара хората да се усещат по-малко енергични, заради което те понижават равнищата на физическа интензивност без да го осъзнават.

Дали ще ви се яде повече, в случай че прескочите закуската?

Знаем, че отсъствието на закуска прави мозъка по-податливи към приятни на усет храни и че хората постоянно ядат повече на обяд, в случай че не са закусвали. Но множеството изследвания демонстрират, че пропускането на закуската води до по-малък общ банкет на сила денем, в сравнение с яденето на закуска. Така че, макар че по-големия апетит може да бъде обезщетен по време на обяд, резултатът от пропускането на закуска наподобява не е задоволително огромен, че да накара хората да надвишат калорийния недостиг, основан от гладуването заран.

Ще качите ли килограми, в случай че прескочите закуската?

Пропускането на закуска се свърза с концепцията, че с време се повишава тежестта и покачва количеството угоеност в организма. Но това не значи безусловно, че неналичието на закуска води до наддаване на тегло. Няколко изследвания (където хората са разпределени на инцидентен принцип съгласно несъмнено държание, като да вземем за пример закусват или не) не откриват никакви доказателства, които да удостоверяват тази догадка. Въпреки постоянно правената асоциация, че който не закусва, ще надебелее, опити, особено създадени, с цел да  установят повода и следствието не са показали доказателства, че пропускането на закуската ни кара да пълнеем.

Така че, би трябвало ли да закусвате?

Преобладаващото публично мнение е да, би трябвало да се яде на закуска. Но поради настоящето положение на научните доказателства, елементарният отговор е: Не знам. Зависи.
Независимо дали не тръгвате за работа без да закусвате щедро или пък сте то тези, които се задоволяват с чаша кафе, имайте поради, че и двете страни имат своите преимущества и отговорът не е толкоз елементарен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР