На първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия,

...
На първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия,
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Бюджетът трябва да е около нулата, недопустимо е да сме на дефицит

На първо място бюджетът обезпечава услуги и в случай че има полемика, тя би трябвало да бъде по какъв начин с парите, които плащаме от налози, да получаваме по-добри и по-качествени услуги. Това съобщи пред финансовият специалист Любомир Дацов, който бе  препоръчан за министър на стопанската система в проектокабинета на „ ИТН “ през лятото.

„ Това е същото като във всяка една друга сфера. Когато отивате и си купувате самун и месо рядко питате и дискутирате какви са заплатите и обществените придобивки в предприятието. Интересува ви качеството на месото и неговата цена, тъй като вие сте консуматор “, разяснява той.

По думите му полемиката за качеството на обществените финанси не се е състояла.

„ Пари има, бюджетът е на превишение един месец преди края на годината. Той е с близо 570 млн. превишение, което се дължи на положителните доходи в бюджета и на това, че  почти няма изхарчени пари за финансови разноски тази година “, сподели финансистът.

Според него няма никаква логичност да се приказва за бюджет с недостиг за идната година, в случай че той е на превишение тази година.

„ Няма никаква логичност в това. Дефицитът се дефинира от икономическия напредък и ситуацията в страната. Всички индикатори, в това число и на Европейската комисия, сочат, че за идната година нито може да се приказва за рецесия, нито е възможно, в случай че се приложат условията и разпоредбите на Европейски Съюз,  България да е на недостиг. Онова, което би трябвало да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет към нулата. Всяко едно изхвърляне сега от към 4,5% - това са към 6 милиарда “ изяснява Дацов.

Финансистът поддържа и позицията на работодателите, съгласно които за 100 лева по-висока заплата се губят към 26 хиляди работни места.

„ Ако е еднократно, няма значение, само че ние имаме редовно увеличение на минималната работна заплата през годините, първо от държавното управление на ГЕРБ и в този момент са декларирани същите планове. Това са хората с ниско обучение - те работят в областите, в които се дава МРЗ. И изпод порастват заплатите - най-ниските, а от горната страна няма условия за такова повишаване и този който е с положително обучение и естествена работа стартира да получава колкото този, който поставя фалшив труд и не е просветен. Струва ли ви това нещо? “, попита Дацов.

Любомир Дацов разяснява и договарянията в бранш „ Икономика и обществена политика “ сред евентуалните съдружни сътрудници в лицето на „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “.

„ Така, както обявиха по време на договарянията, желанията за увеличение на разнообразни разноски в разнообразни сфери, тези нараствания въобще не са краткотрайни. Аз за първи път виждам такива договаряния, които да се вършат без сметки. Там нямаше калкулации, нямаше остойностяване на ограниченията, които предложиха обособените партии. Това е положителното предпочитание на всеки един да се случи някакъв вид политика, без да има калкулации “, означи Любомир Дацов. Според него същинско съдружно съглашение наложително се прави с план за резултатите и какъв брой ще коства.

Според него няма съображение да не се усилят пенсиите, тъй като това към този момент е гласувано в Народното събрание.

„ Идващото държавно управление препотвърди равнището на приходите, въпреки че бе декларирано да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше краткотрайна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни приходи, не можеш да ги върнеш назад ", уточни още Дацов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР