На първи август за поредна година стартира Световната седмица на

...
На първи август за поредна година стартира Световната седмица на
Коментари Харесай

Защита на кърменето: Споделена отговорност

На първи август за поредна година започва Световната седмица на кърменето. Глобалната самодейност обичайно се провежда от Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за отбрана, поддръжка и поощряване на кърменето. Членове на мрежата са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и доста други международни и национални организации, подкрепящи кърменето.

Мотото на Световната седмица е: „ Защитата на кърменето: споделена отговорност “. Нейна съществена цел е да концентрира публичното внимание върху кърменето като естествено човешко право, което би трябвало да се зачита, пази, съблюдава и предизвиква.

През тази година РЗИ Пазарджик ще означи Световната седмица на кърменето взаимно с РЕКИЦ „ Читалища “ – Пазарджик и Република България „ Никола Фурнаджиев “.

От началото на предходната седмица с дейното присъединяване на читалищните секретари от област Пазарджик, започва издирването на забавни истории, практики, традиции и ритуали от предишното на нашия край свързани с кърменето. Идеята на самодейността е да се сплоти обичайното и актуалното познание за кърменето, както и достигането на по-широка социална поддръжка за разпространение на изгодите от него. В тази връзка РЗИ Пазарджик също събира истории на минали и сегашни кърмачки. Всяка жена желаеща да показа своя опит или история за кърменето може да я изпрати на e-mail: Най-вълнуващите разкази ще бъдат оповестени на уеб страницата на здравната ревизия.

В Седмицата на кърменето, всеки клиент на Парк Остров „ Свобода “ - град Пазарджик, в проведената от Република България „ Никола Фурнаджиев “ – Лятна читалня, може да прочете материали за кърменето. РЗИ Предостави на читалнята брошурите „ Естественото хранене – добър старт в живота “ и „ Препоръки за здравословно хранене преди и по време на бременност и при кърмене “ на НЦОЗА.

*****

ОТ РЗИ Пазарджик напомнят - майчиното мляко е отлична храна за новороденото, която му обезпечава естествен напредък и развиване.

Кърмата съдържа съставки, които не могат да бъдат синтезирани в лабораторни условия. Тя е богата на ензими, хормони и растежни фактори, които способстват за естественото развиване на детския организъм. Съставът й се трансформира по отношение на условията и потребностите на бебето. Кърменето дава опция за стеснен и систематичен контакт сред майката и детето, отразява се удобно върху физическото и нервнопсихическото развиване на детето.

Предимства на естественото хранене:

За бебето

Човешкото мляко съдържа ензими, хормони и имуноглобулини, които са незаменими и не могат да се синтезират в приспособеното мляко. То е жива тъкан, която се трансформира, с цел да посрещне питателните потребности на бебето и го пази от заболявания. Съдържанието на мазнини в майчиното мляко се мени от месец на месец, от ден дневно и даже от час на час. Млякото, създавано за прибързано родено бебе е по-богато на протеини и калории. В леден климат човешкото мляко съдържа повече мазнини, а в топъл - повече вода. Майчиното мляко пази бебето от болестотворни микроорганизми. Това е значимо за към момента незрялата имунна система.

Коластрата е първото мляко, което се отделя след раждането и съдържа растежни фактори, подкрепя съзряването на чревната стена, понижава тежестта на някои инфекции и защищава от алергии. Тя е в неголямо количество и съдържа по-малко мазнини, млечна захар и водоразтворими витамини, само че в нея има повече белтъчини, мастноразтворими витамини и някои минерални субстанции.

Към края на първата седмица от раждането се образува така наречен преходно мляко. Колкото по-рано се закърми бебето и колкото по-често се слага на гърдата, толкоз по-рано се отделя зрялото мляко.

За майката

Кърменето подтиска овулацията. Повечето дами нямат цикъл през интервала на кърмене.

Кърменето оказва помощ на тялото да се приспособи към многото промени, които се случват след раждането. Освобождава се хормона окситоцин, който кара матката да се възвърне към положението си отпреди бременността.

Кърменето изгаря спомагателни калории и множеството майки откриват, че отслабват бързо без диета.

Кърменето е по-лесно от храненето с шише. Кърмата е постоянно подготвена, няма бутилки, които да бъдат мити и пренасяни, няма мляко, което да бъде охлаждано и след това затопляно. Нощните хранения са по-лесни.

Кърменето на бебето е прочувствен акт, съществува неповторима непосредственост сред майката и сучещото й бебе.

Кърменето обезпечава здравни прерогативи за майката. Рискът от рак на гърдата, на яйчниците, на шийката на матката и рискът от остеопороза са по-малки за кърмещите дами.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР