На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта

...
На остров Тенерифе, в тунел под главния площад на Санта
Коментари Харесай

Легендата за свети Христофор

На остров Тенерифе, в тунел под основния площад на Санта Крус де Тенерифе, се пазят останките на няколко стени от остаряла цитадела, построена от дялани камъни, без заварка. Крепостта е приключена през 1577 година и носи името на св. Христофор. Това напълно не е инцидентно: тя се намира на остров, а св. Христофор се счита за настойник на пътешествениците и е обвързван с водата.

Според легендата, св. Христофор бил висок повече от два метра, имал заплашителен тип и желал да служи на най-могъщия държател. Отишъл при краля, за който казвали, че е най-могъщ, само че един път някой загатнал дявола и кралят се прекръстил. „ Щом кралят се опасява от дявола, значи дяволът е по-могъщ от него “ – решил св. Христофор и тръгнал да търси дявола. По пътя срещнал разбойници и един от тях се показал за дявола. Св. Христофор останал да му служи, само че скоро схванал, че дяволът се опасява от Христос. И по този начин, св. Христофор напуснал разбойниците и тръгнал да търси Христос. Скоро срещнал един духовник и монахът му споделил, че може да служи на Христос, като придвижва хората през една буйна река, където пасажерите постоянно загивали. Така светецът се заселил на брега на реката. Не щеш ли, един ден при него пристигнало дете и помолило да го придвижи на другия бряг. Светецът го поставил на раменете си и влезнал във водата. Изведнъж реката се разбушувала, а детето ставало все по-тежко. Едва когато излезли на брега, детето му споделило, че е Синът Божий и носи цялата болежка на света, по тази причина е толкоз тежко.
Моряците, които спирали на остров Тенерифе, носели със себе си дребни изображения на светеца. Те вярвали, че крепостта, наречена на него, е сигурна отбрана от всевъзможни бедствия и врагове.

Още за остарялата цитадела, за кралските градини на Алкасар де Севиля и за мадригалите на композитора Филипе Вердело, можете да научите от следващия епизод на „ История на изкуството за деца “ в четвъртък от 17 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР