/ Update Required To play the media you will need

...
/ Update Required To play the media you will need
Коментари Харесай

Камъните от Ардър

/ Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin. В началото на предишния век, при реституция на остаряла черква в град Ардър, Швеция, служащите откриват огромни каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са подиуми от скандинавската митология – на един от тях е изобразено по какъв начин богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от дълбока чаша, на различен – по какъв начин лови риба с харпун и следи морето от лодката си. Приказката продължава на идващите камъни: моряци се носят с кораба си по спокойното море, до тях млада жена храни лебеди. А на най-малкия каменен блок открит в Ардър лежи змия, само че тя не гледа заплашително, а като че ли се готви да заспи. Наблизо до нея господ Тор язди кон. В ръката си държи копие, което наподобява на мълния.
Учените към момента се пробват да разгадаят посланието на руническите надписи върху тях. Знае се единствено, че най-старият от каменните блокове е от 8 век и че всички са били употребявани в по-късното строителство на църкви, манастири, пътища и мостове.
Днес камъните от Ардър са част от експозицията на Националния исторически музей в Стокхолм.
Още за Ардър, за древногерманския епос Старата Еда и за най-голямото викингско богатство в Англия – в следващия епизод на „ История на изкуството за деца ”.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР