На остров Байкал е установено огнище с африканска чума по

...
На остров Байкал е установено огнище с африканска чума по
Коментари Харесай

Установиха огнище с африканска чума на остров Байкал

На остров Байкал е открито огнище с африканска чума по свинете. Заболяването е намерено при отстреляно диво прасе, заяви доктор Иван Йорданов - шеф на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в Плевен на днешното съвещание на Областната епизоотична комисия.
Той посочи, че в плевенската дирекция е получен протокол за позитивна проба от проучване, осъществено в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарно-медицински институт в София. Тя е взета от прасе в Държавен дивечовъден сектор "Мизия " - Плевен, отстреляно на остров Байкал, съобщи Българска телеграфна агенция.
Д-р Йорданов увери, че се подхващат съответните противоепизоотични ограничения - афишира се инфектирана зона от 200 кв.км към огнището, вкарват се ограничаващи мероприятия в режима на лов, при претърсването за трупове на диви прасета, при дърводобива и другите селскостопански действия. Държавните горски стопанства в Плевен и Никопол също подхващат ответни ограничения.
Обстановката в Плевенско като цяло е спокойна през последния месец - няма регистрирани огнища с АЧС при домашните прасета, посочи доктор Йорданов. Той моли земеделските стопани да не подхващат заселване на стопанствата си с домашни свине, тъй като това би довело до поява на нови случаи.
Дирекцията в Плевен ревизира всеки сигнал за сходно заселване и ще ползва наказания на нарушителите, предизвести той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР