На опелото на Патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от

...
На опелото на Патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от
Коментари Харесай

Представители на руската и украинската църкви - на опелото на Неофит

На опелото на Патриарх Неофит, което ще бъде възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна черква, ще има представители на Московската патриаршия и на Украинската православна черква. Това сподели Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. 

„ Ще има представители на Московската патриаршия – Корсунският свещеник Нестор. Ще участва и главата на Украинската православна черква – митрополит Епифаний “, изясни той по БТВ.

„ Мисля, че църквата е единна, тъй като няма набожен човек да поддържа войната, тъй като тя е разделяне, гибел, принуждение и несправедливост. Българската православна черква постоянно се е стремила да бъде обединител, да бъде на страната на положителното и да изобличава неправдата, каквато е и войната “, сподели митрополит Антоний. 

" България не се е произнесла по статута на Киевската православна черква. Така че митрополит Епифаний няма по какъв начин да съслужи, а самото му присъединяване в траурната върволица не е проблем ", разяснява деканът на Богословския факултет доцент Иво Найденов по Нова ТВ.

" Богослужението е типична Света литургия, в нея има прошение за покойника. По-различното е, че той е в храма и по-късно незабавно ще стартира опелото. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан предстоява светата литургия. По правилник в седмицата след гибелта на патриарха, с цел да се уредят административните нужди, Дядо Йоан като ръководител на Светия Синод, е определен за краткотраен наместник-председател. Всеки има право да се помоли за Негово Светейшество и душата му, която отива при Твореца. Нека да оставим политическите и църковно-обществени пристрастености за утрешния ден. Днес да се сбогуваме с него почтено ", прикани той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР