На онлайн заседание Европейският съвет обсъди тази вечер обстановката в

...
На онлайн заседание Европейският съвет обсъди тази вечер обстановката в
Коментари Харесай

ЕС осъжда нападението на “Хамас” и потвърждава подкрепата си за Украйна

На онлайн съвещание Европейският съвет разиска довечера ситуацията в Близкия изток и удостовери готовността си за продължение на поддръжката за Украйна. Това съобщи след края на съвещанието на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В началото на съвещанието е била непокътната минута безмълвие за жертвите в Израел, Палестина, Франция и Белгия от последните дни. Шарл Мишел изясни още, че участниците в съвещанието са препотвърдили, че Европейски Съюз осъжда нападението на “Хамас ” против Израел.

Спазване на върховенството на закона

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше безапелационен, че както в този случай, по този начин и във войната в Украйна, става дума за върховенството на закона и за спазването на интернационалния ред. Европейски Съюз спомага на мирния развой и за намиране на трайна спокойно решение, основане само че две страни, съобщи Мишел. Като спорес него се стреми да обезпечи поддръжка и за палестинските управляващи, оповестява Българска телеграфна агенция.

 Шарл Мишел Снимка: БГНЕС/EPA/OLIVIER HOSLET

По време на съвещанието е било решено да се увеличи обменът на данни сред европейските служби за сигурност. Върховните ръководители на страните членки на Европейски Съюз още веднъж са повторили апела за неотложно абсолютно освобождение на заложниците, взети от “Хамас ”. Лидерите са поискали и обезпечаване на благоприятни условия за евакуация и за полагане на старания спорът да не се трансферира в прилежащи страни.

Русия се възползва от спора

Според Шарл Мишел има най-малко една страна, която се възползва и това е Русия. По думите му тя се пробва да покаже, че Европейски Съюз демонстрира двойни стандарти. Прекъсването на тока, водата и снабдяването не следва разпоредбите на интернационалното законодателство, съобщи Мишел на конференция в отговор на въпрос.

Няма несъгласие в съпричастността с Израел и обезпечаването на филантропична помощ за палестинците, изясни ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР