На официална церемония в Съдебната палата днес главният прокурор на

...
На официална церемония в Съдебната палата днес главният прокурор на
Коментари Харесай

Гешев награди прокурори, следователи и служители на МВР

На публична гала в Съдебната палата през днешния ден основният прокурор на Република България награди 24-ма прокурори, следователи и чиновници на Министерство на вътрешните работи за проявен висок професионализъм и чудесно осъществяване на служебните им отговорности по значими за обществото случаи през годината, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

На церемонията по награждаването участваха и министърът на вътрешните работи, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Пълен лист на наградените и случаите, по които са работили:

Прокурор Детелин Георгиев от Софийска градска прокуратура, инспектори Калоян Йонов и Николай Стоянов, старши служител на реда Венцислав Мирчев, както и Цветан Борисов – пълководец на поделение, бранш "Охранителна полиция " от 08 РУ-СДВР, получиха плакет "Прокуратура на Република България " за разкриването на обир на стара жена, осъществен на 20.11.2020 година в столицата. След подадения сигнал и последвалите процесуално-следствени дейности е открито, че 86-годишната жена е била нападната и блъсната от 16-годишно момиче, което принудително е лишило, намиращите се в жертвата 590 лева Извършителката е направила признания, открито е, че има повдигнати обвинявания и за предишни престъпни действия /кражби, грабежи, държане на наркотични субстанции, хулиганство/.

Отличие "Почетен знак на Прокуратурата на Република България " получи заместник-окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов за работата му като наблюдаващ прокурор по досъдебно произвеждане за тежко съзнателно закононарушение – двойно ликвидиране във вилната зона на гр. Шумен. След подаден сигнал на 23.11.2020 година за открити тела на възрастни мъж и жена, с очевидни белези от принуждение, незабавно стартират процесуално-следствени дейности, които откриват, че причинител на закононарушението е 21-годишният внук на жертвите. Като претекст за действието си причинителят е показал спор за пари. За проявения висок професионализъм по разкриването на двойното ликвидиране с плакет "Прокуратура на Република България ", бяха наградени също Здравко Иванов, шеф бранш "НТЛ " при ОДМВР-Шумен, Пламен Тодоров, шеф бранш "ПКП " при ОДМВР-Шумен и Стефан Гочев, основен проверяващ служител на реда в ОДМВР-Шумен.

Заместник-окръжният прокурор на Велико Търново Цани Попов, Иво Дочев - проверяващ служител на реда в ОДМВР-Велико Търново, основен контрольор Мариян Лонгинов и контрольор Венелин Русев от РУ-Горна Оряховица бяха отличени с плакети "Прокуратура на Република България " за разкриването на тежко съзнателно закононарушение – обир на стара жена. На 17.11.2020 година в изискванията на рисков рецидив М.А. (многократно осъждан за осъществени закононарушения от общ характер) лишил от 91-годишна жена портмоне със съдържащи се в него 495 лева, с желание незаконно да ги присвои, като използвал за това мощ. Съдът е почел настояването на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение във връзка с обвинения "задържане под стража ".

Прокурор Катерина Лещакова от Окръжна прокуратура-Велико Търново получи отличие "Служебна признателност " и предметна премия за работата й по разкриването на оранжерии за развъждане на марихуана на територията на с. Михалци, община Павликени и гр. Бяла църква.

Заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Варна Дияна Иванова и прокурор Галина Минчева от същата прокуратура получиха плакет "Прокуратура на Република България " за работата им като наблюдаващи прокурори по досъдебното произвеждане за опит за контрабанда на 93 кг упойваща трева "кхат " от гражданки на Държавата Израел. Четирите млади дами бяха привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в изключително огромни размери на наркотични субстанции през границата на страната – закононарушение по член 242, алинея 2 от Наказателен кодекс. Варненският областен съд утвърди съглашението на прокуратурата – като всяка от извършителките получи 3-годишна условна присъда "лишаване от независимост " с 5-годишен изпитателен период и санкция от 50 000 лева По случая Окръжната прокуратура - Варна поддържа непрекъснат контакт с консулската работа на израелското посолство в България, което оказва цялостно подпомагане.

С грамота и отличие плакет "Прокуратура на Република България " бяха поощрени Светослав Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна и Веселин Радев - шеф бранш „ Грабежи “ в ОДМВР в гр. Варна. Двамата са отличени за разкриването и залавянето на рецивидист, обвиняем за два грабежа и кражба от възрастни дами в гр. Варна. На причинителя е несъмнено наказване от 3 години и 9 месеца отнемане от независимост при в началото непоколебим режим. Той е осъждан 16 пъти за обири, грабежи и измами. Последната ефикасна присъда, също за обир, изтърпял на 30 декември 2018 година

За административното и организационно управление, както и за значителен принос за повишение успеваемостта на следствените органи, с отличие „ Служебна признателност “ и „ Награден нож “ бе отличен Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и шеф на Националната следствена работа. Следователите Бранимира Вергова, Петър Петров, Мария Павлова  Мария Павлова Мария Павлова е длъжностен министър на правораздаването в кабинета на Огнян Герджиков. Родена е, Бисерка Стоянова и Светослав Василев от Национална следствена служба получиха отличие „ Служебна признателност “ за водените от тях следствени дейности по предоставените им досъдебни производства, както и за срочно и професионално осъществяване на молбите за правна помощ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР