На официална церемония в галерия Средец“ на Министерството на културата

...
На официална церемония в галерия Средец“ на Министерството на културата
Коментари Харесай

Зам.-министърът на културата Борислава Танева отличи Живи човешки съкровища – България

На публична гала в изложба " Средец “ на Министерството на културата през днешния ден зам.-министърът на културата проф. доктор Борислава Танева връчи удостоверенията за регистриране в Националната представителна листа " Живи човешки съкровища - 2022 “ и грамотите за номинация. Гости на тържественото събитие бяха зам.-министрите на културата и на туризма - доцент доктор Пламен Славов и проф. Мариела Модева, регионалните шефове на Бургас и на Габрово – проф. доктор Мария Нейкова, д.н. и Кристина Сидорова, членовете на Националния съвет по нематериално културно завещание към министъра на културата и на районната експертна мрежа по нематериално културно завещание, Емануела Томова, основен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, кметове на обитаеми места, от които има излъчени номинации, представители на музеи и на читалища, които поддържат Националната система.

Церемонията стартира с проява на калоферските алтън гайди, изпълнена от Гайдарски състав при НЧ " Христо Ботев - 1869 “, гр. Калофер. Те са и едни от вписаните в Националната представителна листа " Живи човешки съкровища - 2022 “. Останалите пет вписвания в Листата са: Венцислав Дионисов Николов с " Плетене на риболовен мрежи – обичаен поминък от с. Кошава, Видинско “, НЧ " Съзнание-1928 “ с. Кошава, Община Видин; Христо Маринов Христов - занаятчия мутафчия в музей " Етър “, Регионален етнографски музей навън " Етър “ - гр. Габрово, Община Габрово, Област Габрово; Институт по лозарство и винарство – гр. Плевен; Вила " Гривица “ (местна изба); Винарска къща " Мизия “; Фолклорен отбор " Мизия “ – носители на детайла " Винопроизводството – обичайната изработка и приложимост в Плевенския регион " ; общността на с. Липница, община Ботевград, 12 представители на родове, които " дават “ оброци, носители на

детайла " Оброкът – живата процедура в с. Липница, община Ботевград “, както и Фолклорна група за турски национални песни и Танцова група към НЧ " Христо Ботев - 1931 ", с. Веселина, които показаха онлайн в изложба " Средец “ част от обичая " Къносване на младоженка “ от село Веселина. Отличените получават и парична премия, която да спомогне за развиването и опазването на нововписаните детайли.

Областният шеф на Бургас проф. доктор Мария Нейкова бе подготвила изненада – тя връчи почетния знак на Областна администрация - Бургас и грамота на зам.-министъра на културата доцент доктор Пламен Славов за неговата активност по запазване, запазване и разпространение на културното завещание на България – материално и нематериално, като част от международното културно завещание. По думите й с тази си благородна активност доцент доктор Славов също се числи към живите човешки съкровища на България. " За мен е изключителна чест да получа отличие като това, което доскоро разгласи регионалният шеф на бургаска област, тъй като то е извънредно задължаващо и аз го одобрявам като самопризнание за екипа на Министерството на културата – този екип, в който ние работим към този момент в трето служебно държавно управление, сътрудниците чиновници в администрацията на Министерството на културата, всички профилирани дирекции и от общата администрация, тъй като това, което доскоро показа пред Вас проф. Нейкова, е една оценка, която е толкоз задължаваща, че за мен в действителност напъните, които досега са положени, би трябвало да продължат и от идващите екипи, които ще работят в Министерството на културата. Защото предизвикването се свързва с големи старания, целенасочена работа не за десетилетия, а за епохи “, уточни в словото си при приемането на оценката зам.-министър доцент доктор Пламен Славов. Той поздрави всички отличени и наградени, които не престават да съхраняват живите човешки съкровища на родината ни и всички, с които те работят – в читалища, в обитаеми места, в общини, в области, в цялата страна.

Зам.-министър Танева също поздрави всички отличени, като им пожела доста здраве и сила, с която да не престават благородното си дело.

След селекция на регионално равнище в Министерството на културата т.г. постъпиха 16 кандидатури, 7 от тях с сфера на нематериалното културно завещание – изпълнителски изкуства, 4 – в сфера познания и умения, свързани с обичайни занаяти, 4 – в сфера обществени традиции и обредни празнични събития и 1 в сфера познания и традиции, отнасящи се до природата и вселената. Участието на читалищата е все по този начин безапелационно – с 13 кандидатури, 2 от страна на музеите, 1 от неправителствена организация, друга от читалище и една нова - от Института по лозарство и винарство в град Плевен. Водещата на церемонията доктор Силва Хачерян, шеф на дирекция " Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия “ регистрира наклонност в представянето на извънредно стойностни кандидатури, заради което и националната селекция е била сложна. Затова и тази година са препоръчани не 5, а цели 6 детайла, които през днешния ден получиха удостоверения за регистриране в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание. С грамота на Министерството на културата бяха отличени всички номинирани за националния стадий носители на детайл на нематериалното културно завещание и организациите, които ги показват и им оказват помощ в процеса на опазването им. Г-жа Хачерян изрече признателност към общностите, групите, самостоятелните носители, взели участие в акцията, както и към читалищата, музеите, неправителствените организации, създали кандидатурите, които за следващ път демонстрират благосъстоянието на нематериалното културно завещание в страната ни. " Благодарим и на всички специалисти от Института за етнология и фолклористика с етнографски музейкъм Българска академия на науките, музеите, Регионалните центрове " Читалища “ и локалните специалисти, участвали  в селекцията на регионалния етап; на кметовете на общини и дребни обитаеми места, за тяхната поддръжка и на регионалните шефове, които още веднъж сътвориха нужната организация за видимостта на нематериалното културно завещание “, уточни при започване на церемонията доктор Хачерян.

Националната система " Живи човешки съкровища – България “ е съществена културна политика на Република България за запазване на нематериалното културно завещание. Системата е инструмент на страната, която я осъществя посредством Министерство на културата и с експертното присъединяване на специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Чрез Националната система се разпознават културни действия и умения (елементи), които имат роля при идентификационните процеси. Тя обезпечава по-широка видимост на елементите; поддръжка на носителите (при нужда и възможност); подтиква предаването на уменията на идващите генерации (трансмисия) предвид на тяхното предпазване и пълноценно присъединяване в живота на хората.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР