На официална церемония, която се състоя днес в Министерството на

...
На официална церемония, която се състоя днес в Министерството на
Коментари Харесай

България и Монголия подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката

На публична гала, която се състоя през днешния ден в Министерството на културата, министър Минеков и Н. Пр. госпожа Лхагвасурен Саянаа подписаха Програма за съдействие в региона на културата, образованието и науката сред държавните управления на Република България и Монголия.

Програмата бе подписана в сходство със Спогодбата за културно и научно съдействие от 1976 година и след финалното й доуточняване на срещата на дипломат Саянаа с министър Минеков през м. ноември т.г.

  „ Щастлив съм, че подписахме програмата, която е предстояща и дава доста очаквания в името на съдействието ни ”, уточни министър Минеков. Той напомни, че висше обучение в България са получили над 500 поданици на Монголия, а повече от 3000 души са получили подготовка у нас в разнообразни области. От своя страна Н. Пр. Саянаа изрази удовлетворение, че това дело ще бъде продължено точно с помощта на подписаната през днешния ден Програма. Н. Пр. Саянаа означи също, че Българска телеграфна агенция и монголската телеграфна организация, както и Българска национална телевизия и монголската национална телевизия, също са подписали съглашения за съдействие, като изрази убеденост, че с помощта на това културният и информативен продан сред страните ни ще бъде още по-пълноценен.

  Министър Минеков препотвърди пред Н. Пр. Саянаа поканата си към министърката на културата на Монголия да посети страната ни в комфортно за нея време. Той предложи да стартира работа и по посещение на изложения в Монголия, свързани с българската история, а от своя страна Н. Пр. Саянаа показа, че с наслада биха показали в изложба „ Средец ” монголско художествено изкуство.

  С подписването на документа страните ни предизвикват по-нататъшното развиване на съдействието в региона на културата, образованието и науката, като ще подкрепят обмена сред културни дейци в региона на образните, музикално-сценичните и любителските изкуства. Държавите ни ще поддържат и образуване на изложения, фестивали, замяна на театрални представления и ансамбли, партньорство в региона на литературата и превода, съдействие сред библиотеки, музеи и други културни институции, както и замяна на филми. Програмата включва и основаването на културен център или институция на реципрочна основа.

 Двете страни се съгласяват също да подкрепят съдействието сред институциите, занимаващи се с възстановяване на недвижими културни полезности и творби на изкуството, както и опазването на движимите културни полезности, в това число попречване на противозаконния им трафик.

  В част „ Образование ” Програмата планува и активизиране и разширение на контактите сред научни институции на България и Монголия, продан на преподаватели и научни сътрудници за осъществяване на научни изследвания; реализиране на директни контакти сред разнообразни просветителни институции; продан на информация и документи за структурата и наличието на образованието; продан на възпитаници, студенти и преподаватели за присъединяване в мероприятията, проведени в двете страни.

  Двете страни предизвикват и директните контакти сред Българската академия на науките и Монголската академия на науките и другите научни и проучвателен институти, реализирани на основата на съответните директни съглашения.

  Подписаната през днешния ден Програма със период на деяние 5 години съставлява значима правна рамка за по-нататъшното подсилване и развиване на обмена в сферите, които са основна част от цялостното развиване на връзките на обичайно другарство сред двете страни, се съгласиха дипломат Саянаа и министър Минеков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР