На някои населени места ВиК услегите ще скочат до 80%

...
На някои населени места ВиК услегите ще скочат до 80%
Коментари Харесай

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

На някои обитаеми места ВиК услегите ще скочат до 80% след нарастването от 15% на водата след Нова Година . Това съобщи в свое мнение омбудсманът Диана Ковачева.

Позицията беше показана през днешния ден от специалиста на институцията Цветанка Илиева на съвещанието в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Според проф. Ковачева повишаването ще се усети най-много в Берковица. В Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.

По думите й най-висока сложна цена на водата е препоръчана за ВиК Разград - 6,08 лева./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се подвига и става над 5 лева./куб. м.
 Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни
Омбудсманът: КЕВР да базира цената на водата на надеждни обществени данни

Данните от Национален статистически институт демонстрират, че оптималната стохастична неточност в някои области надвишава 10%

Диана Ковачева акцентира на това, че тези цени не са дефинитивни . Според нея клиентите занапред ще срещат компликации с отделянето на финанси за сметките за вода. Причината е, че към това нарастване следва да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 година

Тя обърна внимание и на зачестилите тъжби във връзка с неприятното качество на ВиК услуги . Омбудсманът напомни за честото и дълготрайно прекъсване на водата, неспазване на оповестените интервали на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на повреди в период, неприятно качество на водата след дълготрайно прекъсване, едва налягане и други

" Гражданите основателно не престават да задават въпроса - какви са изгодите от непрекъснатото нарастване на цените на ВиК услугите ", се споделя в мнението.

Проф. Ковачева акцентира, че видно от Годишния отчет за ВиК бранша на КЕВР за м.г., нарастването на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на 100.

Затова публичният бранител пита, при по този начин препоръчаните цени на ВиК услугите, по какъв начин КЕВР пази ползите на потребителите - принцип, от който би следвало да се управлява според член 7 от Закона за контролиране на ВиК услугите.

" Увеличението, да вземем за пример, на цената на ВиК услугите в Сливен с над 1 лева по отношение на настоящата сега - 2,78 лева./ куб. м, ще докара ли до възстановяване на всеобщия достъп на вода за популацията в града и близките села ", пита Диана Ковачева.

Омбудсманът насочва питане и за това дали нарастването на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лева./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където хората са на фрапантен воден режим и получават вода единствено два пъти в седмицата по 5 часа.

Според нея препоръчаният механизъм за установяване и промени на цените на ВиК услугите, създаден от КЕВР през 2015 година, в действие от 2016 година, само реализира доста покачване на цените на ВиК услугите , което обаче не се отразява в възстановяване качеството на даването им.

Проф. Ковачева е безапелационна, че проблемите във ВиК бранша трайно не се вземат решение и с всяка измината година се задълбочават , което постанова да се намерения за разбор и смяна в ценообразуването на ВиК услугите, в това число и по отношение на обществената търпимост.

" Определената обществена търпимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична неточност при пресмятане на годишните приходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт, над 10% стохастична неточност значи, че данните са ненадеждни ", обобщава проф. Ковачева.

Посочва, че в Ямбол обществената търпимост от 1 януари 2023 година е била 5,53 лева./куб. м, при степен на неточност 15,9%, а от 1 януари.2024 година обществената търпимост ще е 4,964 лева./куб. м, при степен на неточност 17,4%. Това е понижение на обществената търпимост с 10,31% по отношение на миналата година, като това не е действителното състояние на междинните месечни приходи на едно лице от семейството в област Ямбол.

Диана Ковачева е безапелационна, че за установяване на обществената търпимост на цените на ВиК услугите е належащо е да се употребяват единствено и само статистически надеждни данни на Национален статистически институт за съответните години.
 Омбудсманът упорства страна да заплаща за промяната на електромерите и водомерите
Омбудсманът упорства страна да заплаща за промяната на електромерите и водомерите

Преминаването към уреди с отдалечено отчитане ще коства на битовите клиенти над 100 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР