На мюнхенската конференция по сигурността премиерът Бойко Борисов настоя инвестициите

...
На мюнхенската конференция по сигурността премиерът Бойко Борисов настоя инвестициите
Коментари Харесай

Бойко Борисов на конференция по сигурността в Мюнхен

На мюнхенската конференция по сигурността министър председателят Бойко Борисов настоя вложенията в европейски и международен мащаб да се насочат за инфраструктура и обучение, а не към нови огради и военни дейности. Поредното издание на конференцията събра рекорден брой международни водачи и медии, включително генералните секретари на НАТО и Организация на обединените нации, ръководителят на Еврокомисията, министър-председатели и повече от 40 външни министри.

Българска национална телевизия: Целият свят се е събрал господин Борисов на тази конференция, вярвате ли, че е допустимо Европейски Съюз да увеличи ролята си в действителност като световен състезател в областта на сигурността?
Бойко Борисов, министър-председател: Не единствено в сигурността, въобще в политиката, Европа е голям пазар - 500 млн население. Не може единствено ние да поемаме пасивите и да си товарим какъв брой мигранти, какъв брой квоти, какъв брой пари ще дадем. Ние сме мощ, която би трябвало да имаме вяра в себе си и водачите ни да я отстояват. Ами и Турция желае в Европа да пристигна, не желае в Америка или в Русия, що, щото Европа е най-хубавото място за живеене.
В Мюнхен Борисов още веднъж сложи въпроса за участието на България в Шенген и еврозоната. След присъединяване в полемика с баварския вътрешен министър Йоахим Херман Бойко Борисов разяснява, че както и у нас, по този начин и тук, когато наближат избори политиците стартират да приказват популистки и тъй като хората в Бавария са доста уплашени от мигрантите не желаят и да чуят за уголемение на Шенген, тъй като от там можело да дойдат мигранти.
Бойко Борисов, министър-председател: И в този момент го попитах какъв брой мигранти минаха през България за годината - 5, не е съществено. Разбраха ме мисля.
В тази връзка министър председателят разяснява и отличната работа на нашите и партньорските служби по зазадържавето на мароканския войник от ИДИЛ.
Бойко Борисов, министър-председател: Действитето в това връзки сме извънредно надеждни сътрудници. Това са най, може би, най-хубавите звена, които имаме в службите.
Борисов уточни още, че съглашението за мигрантите с Турция работи добре и по този начин ще бъде и в бъдеще. Тази тематика бе акцент в диалога с турския му сътрудник Бинали Йълдъръм.
Бойко Борисов - министър-председател на България: И сутринта на панела, и през днешния ден аз съм много по този начин и спокоен, и бодър на тематика: НАТО, на тематика, че южният байрак на НАТО е предпазен надеждно от Турция и че от ден на ден европейски страни влизат в нашия звук за нормализиране на отношението, с цел да можем да харчим повече парите за инфраструктура, за обучение, за просвета, за дружба, а не да вършим още веднъж огради и отбранителни валове, което коства милиарди. Бинали Йълдъръм - министър-председател на Турция: Продължаваме да изпълняваме отговорностите си по тази причина мигрантите да не минават от Турция към България. Също по този начин обаче желаеме и Европа да има повече схващане за нашата обстановка и по тази причина какво ние вършим за Европа във връзка с мигрантите. И като член на НАТО чакаме нашите сътрудници да схванат и да оценят какъв брой сензитивна е нашата обстановка сега.
На 26 март, когато Бъргярия ще бъде хазаин на срещата с турския президент Ердоган, ще бъде решено бъдещето на спряното за Турция финансиране на значимия за страната план по трасе от кулоар Номер 8 от нашата граница до Истанбул, уточни още Борисов. И двамата показаха значимостта на развиването на копидорите 4,8 и 10 за свързяността на Европа от Мюнхен и Лондон до Пекин и обявиха, че са оптимисти за европейското им финансиране.

Що се отнася до разискванията на Европейската вероятност на Турция на форума Борисов сподели:
Бойко Борисов - министър-председател на България: Това е една тематика, когато има една дълга връзка и тематиката се отсрочва, хайде да не е в този момент, а по късно, има време. Те си знаят, че има още път да извървят, само че това ни е най огромният комшия. Същото в този момент говорихме и за Русия. По линията на НАТО и Русия не би трябвало да се късат контактите. Там преговорните екипи и екипите, които работят дружно, би трябвало да държат връзката. Иначе ще стане от дребен спор - огромен.
По тематиката Русия министър председателят разяснява и вчерашното изявление на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че на Борисов би трябвало да му се даде съветски паспорт, с цел да гласоподава за съветския президент. Повод за това изявление стана негова смешка, че човек не може да си избира две неща - родителите и съветския президент.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Аз най-малко до момента, смятам, че с президента Путин постоянно съм бил в доста положителни връзки, персонални. Дори, когато сме се карали и доста пъти сме се шегували. За един политик, изключително от толкоз години, сполучлив несъмнено за Русия, би трябвало да знае, че има доста вицове. И на мен ми описват вицове за мен. Особено за избори. Така че нека го приел, тъй като аз анекдот споделих.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР