На моята дъска победител съм аз. Там рейтинг перформансът е

...
На моята дъска победител съм аз. Там рейтинг перформансът е
Коментари Харесай

Шахматният триумф: Европейските шампионки за пътя си до победата

" На моята дъска победител съм аз. Там рейтинг перформансът е първи индикатор, моят е най-голям от всички състезателки на втора дъска. Напоследък шахът е доста известен в България, имаме страхотни триумфи. Титлата ни е черешката на тортата. Надявам се, че още млади гении ще следват нашия път. Шахматът развива доста качества при дребните деца. "


Това сподели европейската шампионка Нургюл Салимова в Интервюто на NOVA.

По думите ѝ би трябвало да има повече средства и внимание към шахматните състезатели.

Капитанът Антоанета Стефанова показа, че тимът не е имал време да почива.

" Пътуваме съвсем 24 часа от Подгорица дотук. Еуфорията и адреналинът още ни държат. Програмата ми е доста натоварена, до края на годината има много значими шампионати - Световното за бърз шах, блиц за мъже и дами сред Коледа и Нова година. През януари ще бъде Европейското по интензивен шах и блиц в Монако. Няма да имаме доста време за отмора. В отборните надпревари доста значима е логиката на психиката, както и чисто шахматните познания. Имаше прелестна атмосфера и същински тим, всички играеха за България. Всеки ден се взема решение какъв да е играе - от 5, 4 играят. Пренебрегваме персоналните си потребности и стремежи, с цел да се избере най-хубавият тим за съответния съперник. Не сме очаквали триумфът да пристигна толкоз бързо. Шахът е игра, която в никакъв случай не омръзва ", съобщи тя.

И добави, че чака федерацията да бъде приета.

Председателят на Българската шахматна федерация Милен Василев изясни, че от 7 години българската федерация е изключена от Европейския шахматен съюз.

" Тази година след събранието на 24 септември, ръководителят призна новоизбраното управление и ни дадоха уайлд кард, с която да участваме в Будва. В най-скоро време се надяваме, че България ще бъде призната като член и ще получи лиценз. 10 години не сме взели участие на подобен огромен екипен конгрес ", разкри той.

Повече гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР