На места като ресторантите има дузини тайни, които сервитьорите крият.

...
На места като ресторантите има дузини тайни, които сервитьорите крият.
Коментари Харесай

Триковете на сервитьорите, за които не подозирате


На места като заведенията за хранене има дузини секрети, които сервитьорите крият. Тук сме събрали някои от най-често срещаните способи, употребявани от сервитьорите, с цел да не попаднете в клопките, които залагат.

Правилото за „ златните маси “

Ако сте съумели да влезете в прочут ресторант, до момента в който е изцяло празен, единствено с цел да се намерите настанен на неуместна маса до вратата, не се изненадвайте. Така този бизнес притегля клиенти: като основава илюзията, че ресторантът е цялостен.

Други похвати, които ресторантьорите употребяват са: настаняват привлекателни хора на верандата, до прозорците или в центъра на ресторанта, с цел да наподобява цялото място по-добре.

Знакът „ Резервирано “ не постоянно значи, че е резервирано

Забелязали ли сте, че най-хубавите маси в ресторанта постоянно за резервирани? Те в действителност не са. Онези дребни табелки се слагат на масите, с цел да не може една двойка да заеме маса за шестима.

5-секундното предписание

Ето още едно неписано предписание: храна, която е паднала на земята и е преседяла не повече от 5 секунди, не се смята за отпадък. На някои места 5-те секунди са 10, 15...

Сервитьорът преднамерено разчиства масата бързо

Нали познавате от тези хора, които се тревожат, че сервитьорът ще прибере храната им, в случай че изоставен масата даже за секунда? Ами, това е задачата на множеството сервитьори: да да махнат чинията ви в секундата, в която поемете последната си хапка. Идеята е, че празната маса ще засрами клиента и ще го накара да си поръча нещо друго.

Затвореният въпрос ви остава без избор

Сервитьорите употребяват така наречен „ затворен въпрос “. Този трик се употребява и във веригите за бързо хранене. Как работи? Дори и без да сте си помисляли за питиета, ще бъдете запитани: „ Червено или бяло вино? “ Ще се объркате и без да се замисляте ще си поръчате вино, даже и да не сте желали.

Сервитьорът съзнателно ви долива вино

В момента, в който бутилката се появи на масата, ще бъдете подмамени в идващия капан: сервитьорът ще се върти към масата ви непрекъснато и ще ви долива на всяка глътка. Той желае да се увери, че бутилката е изпита, до момента в който към момента се храните, с цел да си поръчате още една.

Скъпите неща се изброяват последни

Този дребен трик е фиктивен от французите. Сервитьорът изброява листата с виновността допустимо най-бързо, оставяйки ви без пояснение кое какво е, а когато го помолите да повтори, повтаря единствено последното вино. И вие поръчвате него. А то нормално е най-скъпото.

Трикове в менюто

Случва се рядко, само че въпреки всичко се случва. Цените в менюто могат да бъдат за 100 гр. от порцията, а тя да съдържа доста повече от 100 гр. Сервитьорът няма да ви предизвести за това, макар че е длъжен да го направи.

Безплатните чипсове/ядки/снаксове

Безплатните снаксове наподобяват добър жест от страна на ресторанта, само че в действителност те предизвикат жаждата ви. Безплатният чипс е за тяхна сметка, само че бирата, виното, кафето са за ваша.

Не си правете илюзии за безплатните коктейли или десерти. Сервитьорите просто се пробват да ви накарат да останете по-дълго, да похарчите повече и да им оставите по-големи бакшиши.

Нещо за музиката

Ако помолите музиката да бъде понижена, сервитьорите рядко биха ви обърнали внимание, само че ще ви кажат, че са го създали. И вие ще си мислите по този начин...

Защо? Защото колкото по-силна е музиката, толквоа по-голям е шансът да започнете да се движите в такт с нея и да се храните по-бързо.

Сервитьорът не предлага най-лошото, нито най-хубавото.

Ако сервитьорът се пробва да ви накара да поръчате нещо, то най-вероятно той се пробва да се отърве от поръчка, която е объркал на различен клиент; би получил бонус за това, че го е продал или съдържа артикули, чиито период на валидност изтича. Така че, не слушайте това, което ви споделя, а изберете сами.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР