На месец народен представител взима без всякакви добавки и бонуси

...
На месец народен представител взима без всякакви добавки и бонуси
Коментари Харесай

Една месечна депутатска заплата стига за 10-дневна почивка на Малдивите

 На месец депутат взима без всевъзможни добавки и бонуси към 4700 лева, колкото горе долу излиза 10-дневна отмора на Малдивите  и то в 5-звезден хотел, пресмята " Телеграф “.

Заплатата на един народен представител се равнява на три средномесечни заплати на наети лица по трудово и служебно правно отношение в публичния бранш съгласно данни на Национален статистически институт.

Сметките демонстрират, че точната сума, която всеки фаворит поставя в джоба всеки месец е 4728 лева, а отдиха на Малдивите потегля от 2000 евро и нагоре.

Скок

В взаимозависимост от постовете и участията в комисии в Народното събрание, депутатите получават спомагателни пари. Председателят на Народно събрание да вземем за пример получава 55 % от горната страна, заместниците - 45%, а ръководители на комисии – 35 на 100 върху заплатата си. Също 35 % от горната страна взима народен представител, който управлява парламентарна група. Заместниците на комисии са с 25 % на плюс, а в случай че депутат е член на комисия - 15 на 100. Ако пък взе участие във краткотрайна комисия прибира с 5% от горната страна върху заплатата.

Повече пари националните избраници получават и за научните степени. Така лекар е с 10% от горната страна, лекар на науките - 15%. Ако депутатите осъществят предпочитани за страната задания, могат да получат и до 25 на 100 от главното си заплащане, което значи към 1000 лв.. Отделно са парите за стаж - 1% за всяка прослужена година. Право да употребяват служебни коли имат всички народни представители. Нито един от тях обаче не може да приема дарове, в случай че са протоколни, и на стойност една двайста от главното месечно заплащане за съответния месец, гласят разпоредбите. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание и де афишират в обществения указател на Народно събрание.

Европейски Съюз

За да създадем съпоставяне със заплатите на нашите депутати и сътрудниците им от страните-членки на Европейски Съюз, " Телеграф “ изпраща запитване до всички национални събрания в съответните страни и посолствата. От получената информация да вземем за пример излиза наяве, че депутатите в Дания взимат 21 335 евро заплата. Трябва обаче да се посочи, че тази страна е с най-голям стандарт в Европейски Съюз. Освен това има два типа добавки към заплатата им, които са необлагаеми.

5 254,42 датски крони или 706,51 евро се дава на депутати, чието престояване е в страната. Ако елементарен народен представител напусне Народното събрание да вземем за пример заради болест, ще получи заплащане, равно на главната заплата в продължение на 6-24 месеца след отдръпването на сътрудниците му от Народно събрание. В Дания народните представители могат да получават до 400 евро дарове, които да не записват, уточняват от посолството.

В Австрия пък брутната заплата на един народен представител от 1 януари 2021 г е 9 228 евро. Размерът на сумата за полските народни представители в Сейма (долната камара на парламента) и Сената (горната камара) е записан в Закона от 9 май 1996 година за мандата на народните представители. Съгласно закона по време на мандата главното месечно взнаграждение съставлява 80% от възнаграждението, несъмнено за длъжността заместник-държавен секретар, заявяват от посолството на Полша у нас. В момента брутната месечна заплата на заместник-държавния секретар в Полша е 7 873,45 полски злоти, т.е. 3407,7 лв. преизчислено по курса на полската национална банка.

Стандарт

В Чехия заплатата на народен представител е 90 800 чешки крони за 2020 година, което е 6 978 лв.. В Словения на месец депутатите взимат сума, която варира от 3 661 евро до 4817 евро според от дейностите им. В Кипър пък брутната заплата на година е 48 105 евро. Народните представители имат право на 13 заплати в размер по 3700 евро. Депутатите там имат право на годишни административни разноски в размер на 12 302 евро и представителни разноски от 23 646 евро. Предвидени са и транспортни разноски в размер на 6 971 евро, съобщават за Телеграф от посолството на Кипър.

Заплатата на един народен представител от Литва преди облагане с налози е 3433,80 евро, а членовете на сейма в Латвия се разписват на 2963 евро брутна заплата. На членовете на Сейма се възвръщат разноските, направени при осъществяване на отговорностите им като народни представители. Те имат право на възобновяване на транспортните разноски и наемането на жилищни пространства. Например длъжностните лица, членовете на президиума и ръководителите на комисии имат право да одобряват дипломатически дарове по време на публични и работни визити в Латвия или в чужбина. Дипломатическите блага, дадени им, могат да бъдат изкупени след края на мандата им. Оценяването на подаръците се прави един път годишно. Стойността им се дефинира от специфична комисия за оценка, посочват Телеграф от Народното събрание на Латвия.

Членовете на Бундестага с 10 083 евро на месец

Депутатите в немския Бундестаг получават по този начин наречената парламентарна надбавка от 10 083,47 евро за парламентарно присъединяване, която се полза с налог. Те не получават никакви годишни специфични заплащания. Взимат надбавка към заплатата си за разноски за канцелалски материали и други разноски, направени по време на практикуване на парламентарната им активност. Това са 4,560,59 евро на месец. Член на Бундестага би трябвало да води обособени сметки за парични дарения и парични вноски от всевъзможен тип (дарения), които му се дават за политическата му активност. Даренията се разгласяват на страницата на Бундестага като се показва техния размер и генезис, в случай че те надвишават цената от 10 000 евро поотделно или при положение на няколко дарения от един и същи донор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР