На мен ми се ще да се върнем към дебата,

...
На мен ми се ще да се върнем към дебата,
Коментари Харесай

Д-р Константин Голев: Пропагандата, че не сме благодарни на Русия, започва много отдавна

„ На мен ми се ще да се върнем към дебата, който се завърна през предходната година – дали това би трябвало да е главният Национален празник на България. В историческите среди не е от през вчерашния ден този спор. “

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ доктор Константин Голев – основен помощник в Института за исторически проучвания към Българска академия на науките.

По неговите думи с прочут аргумент се сложи този въпрос след нахлуването на Русия в Украйна през февруари предходната година.
През 19в. който има страна - има всичко, а който няма страна - няма нищо. Сърбия и Гърция, които се освобождават преди нас стартират да имат искания териториално, а ние не можем да желаеме нищо. Ролята на Русия в историята е огромна. Особено, когато ползите на двата народа съответстват. Тя преследва своите лични ползи. Ние сме в известна степен в позицията на вълка и агнето.
Според доктор Голев 3 март без подозрение е фокус на русофилията у нас.

„ Големият въпрос е признателни ли сме, не сме ли признателни на Русия. Особено госпожа Митрофанова постоянно ни припомня, че сме извънредно неблагодарни. Между другото това е още от Първата международна война. Още тогава в съветската агитация се написа за това, че ние сме неблагодарни на Русия. Те преследват свои лични цели “, уточни още историкът.

„ Ние като българи би трябвало ясно да създадем разлика сред хората, които са положили костите си за нашата независимост и руснаците в този момент. Иначе популярност на героите, безконечна популярност за тях. Но това не значи, че актуалните режими в Москва, освен актуалният, а и предходните, би трябвало с тази кръв да си купуват индулгенция за закононарушения, които правят на други места “, акцентира доктор Голев.

Той добави, че няма никакво подозрение, че това би трябвало да е националния ни празник.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР