На каква цена, посредством преднамерените си действия, трябва да конституираме

...
На каква цена, посредством преднамерените си действия, трябва да конституираме
Коментари Харесай

За инстинктите и тълпите |

На каква цена, чрез преднамерените си дейности, би трябвало да конституираме психологична контузия до живот у едно или повече деца? Отговорите са еднопосочни, тъй като въпросът е глуповато риторичен.

Късно вечерта на 17.08.2020 година, автомобил, ръководен от жена на междинна възраст, пробва да пробие блокадата на протестиращите против кабинета „ Борисов ”. Както е в мрежата, след замяна на реплики с протестиращите, дамата се качва в автомобила и се пробва да продължи пътя си през тълпата, събрала се на булеварда пред Румънското посолство. Но за зла неволя в автомобила има и двама маловръстни пасажери…

Според науката логика на психиката, най-силните инстинкти, които значително би трябвало да влияят върху поведенческите аспекти на човешката душeвност и обуславянето на последващите ни дейности, са два:

1) инстинктът за предаване и опазване на рода

и

2) този за себесъхранение.

Представете си една самка, на която и да е птица в дивата природа. При надвиснала опасност майката инстинктивно ще защищити пиленцата си, като ги подслони под крилата си. Това значи недвусмислено, че на процедура инстинктът за предаване на поколението е господстващият подобен и той еволюционно господства върху инстинкта за себесъхранение.

От видеоматериалите, публикувани в Интернет е видно друго. Автомобилът продължава през тълпата. С това си деяние родителят заплашва психологичното здраве и живота на децата си и своя личен (а и освен!).

От своя страна някои представители на екзалтираната навалица чупят предното стъкло на автомобила. В този миг не можем даже и да си представим неописуемия смут изписан по лицата на децата. С какво го заслужиха?

Психологията на тълпите ясно наблюдава динамичността на взаимоотношенията в една или друга група от хора. Това никога не оправдава безразсъдното заличаване на непозната благосъстоятелност, само че също по този начин по никакъв метод не оправдава и безразсъдното прикосновение с афектирана навалица.

И в последна сметка, и за жал, единствените пострадали са дребните девойки. Защото задържан се пуска и предно стъкло се сменя, само че следствията от претърпени травматични обстановки, изключително в ранно детство, се носят малко или доста до живот.

 Станислав Пандин е приключил логика на психиката в Софийския университет. Специализира в детската логика на психиката. Работил е като публицист във вестниците „ Софийски университет “ и „ Аз Буки “. Има 13-годишен опит като детски и учебен психолог. Бил е теоретичен редактор на методическите списания „ Философия “, „ Педагогика “ и „ Стратегии на просветителната и научната политика “. Работил е като PR на държавна институция. Преподавател е във Философския факултет на Софийския университет – „ Детско-юношеска и учебна логика на психиката “. Психолог е в МКБППМН на два столични региона, специалист е в Софийски градски съд, преподавател в НЦПКПС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР