На живо: „Символ на надеждата“: Най-добрата украинска скачачка на височина спечели злато за страната си

...
Ярослава Махучих спечели победата в скока на височина при жените
Коментари Харесай

Ярослава Махучих спечели победата в скока на височина при жените в неделя за единствения златен медал на Украйна от Световното първенство по лека атлетика, забележително постижение в сезон, прекъснат от войната в нейната родина. 21-годишната, която беше принудена да напусне родния си град Днепър, преодоля 2,01 метра за първата си световна титла на открито след две втори места. Следете нашия блог на живо за последните актуализации относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

05:18 сутринта: Най-добрият украински скачач на височина спечели златото на световното първенство

Войната с Русия тегне над олимпийския свят тези дни толкова, колкото навсякъде другаде. Така че може би беше подходящо, че последният човек, останал в последното състезание от последния ден на световното първенство по лека атлетика, беше от Украйна.

И може би беше идеално, че Ярослава Махучих затвори това събитие със златен медал, висящ от шията й.

Най-добрата украинска скачачка на височина, символ на надеждата за нейната разкъсана от война страна и предизвикателство към онези, които биха я видели съсипана, спечели шампионат в неделя. Тя скочи 2,01 метра (6 фута, 7 инча), за да затвори една завладяваща вечер на пистата - и на полето.

„Най-накрая имам своя златен медал“, каза тя за първата световна титла на страната от 2013 г. , когато срещата се проведе в Москва. „И това е наистина изключително важно за моята страна в момента.“

03:45 ч.: Украински дрон „унищожен от противовъздушната отбрана близо до Москва“ 

ПВОвъздушната отбрана свали враждебен дрон близо до Москва в ранните часове в понеделник кметът на града Сергей Собянин написа в приложението за съобщения Telegram.

Той каза, че според предварителната информация няма съобщения за жертви или щети на земята.

23:15: Зеленски казва, че изборите може да се проведат под обстрел, ако Западът помага

Украинският президент Володимир Зеленски, в отговор на призивите на американски сенатор тази седмица да обяви избори през 2024 г., каза в неделя гласуването може да се проведе по време на война, ако партньорите си поделят разходите, законодателите одобрят и всички трябва да изборите.

В момента не могат да се провеждат избори в Украйна по силата на военно положение, което трябва да се удължава на всеки 90 дни и следващото изтича на 15 ноември, след нормалната дата през октомври за парламентарни избори, но преди президентските избори, които биха обикновено се провежда през март 2024 г.

Високопоставени американски законодатели посетиха Киев на 23 август, сред които сенатор Линдзи Греъм, който похвали борбата на Киев срещу руския президент Владимир Путин, но каза, че страната трябва да покаже, че е различна, като проведе избори в военно време.

19:12: Президентът на Световната атлетика казва, че няма да промени мнението си за Русия „скоро“

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу каза в неделя, че няма да промени възгледите си „скоро“, когато идва да приветства Русия обратно в лоното.

На всички руски и беларуски спортисти е забранено да участват в състезания по лека атлетика „в обозримо бъдеще“ след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. Това включва опцията да се състезават под неутрален статут.

Международните спортни организации заемат изключително различни позиции относно разрешаването на руски и беларуски спортисти да се състезават, докато войната в Украйна продължава.

Световната атлетика на Коу е сред най-строгите противници на тяхното завръщане, ако конфликтът продължи.

„Бил съм спортист, успях да се подготвя в безопасността и сигурността на моя роден град. Имах възможност, когато трябваше да пътувам в чужбина“, каза Коу на пресконференция, за да отбележи края на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща . „Не мога да си представя какво трябва да е за спортистите в Украйна да се справят с този пейзаж. Ситуацията е непоносима и затова няма да променя възгледите си в скоро време.“

Ключови събития от неделя, 27 август :

Смъртта на шефа на Вагнер Евгений Пригожин в самолетна катастрофа беше потвърдена от генетични тестове, според руско разследване.

Руски военен самолет е ескортирал американски разузнавателен дрон Reaper в неделя над Черно море, РИА съобщи информационната агенция.

Украйна започна разследване на смъртоносен инцидент със самолет, при който загинаха трима пилоти.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР