На живо: Нигерската хунта затваря въздушното пространство след изтичане на крайния срок на ECOWAS

...
Крайният срок, определен от ECOWAS на лидерите на преврата в
Коментари Харесай

Крайният срок, определен от ECOWAS на лидерите на преврата в Нигер да възстановят властта на сваления президент Мохамед Базум, изтече в неделя, което повишава перспективата за военна намеса в западноафриканската страна. С наближаването на крайния срок военното ръководство обяви, че затваря въздушното пространство на страната поради „заплахата от намеса“. Следете нашия блог на живо за всички най-нови разработки. Всички часове са парижко време (GMT+2).

5:23 сутринта: Нигер затваря въздушното си пространство поради „заплаха от намеса“, тъй като хунтата се противопоставя на крайния срок

Нигер затваря въздушното си пространство поради „заплаха от намеса“, тъй като хунтата се противопоставя на крайния срок от Западноафриканския блок ECOWAS да възстанови демократично избрания президент Мохамед Базум или да се изправи пред възможни военни действия.

ECOWAS издаде своя ултиматум преди седмица, изисквайки генералите да се откажат от властта до полунощ в неделя (23:00 GMT).

„Изправени пред заплахата от намеса, която става по-ясно чрез подготовката на съседните страни, въздушното пространство на Нигер е затворено от този ден в неделя... за всички самолети до второ нареждане", каза хунтата в изявление, публикувано малко преди изтичането на крайния срок.

Всеки опит за нарушение въздушното пространство на страната ще срещне "енергичен и незабавен отговор", се добавя в изявлението.

Рано в понеделник не е имало самолети, опериращи в небето на Нигер, според уебсайта за проследяване на полети Flightradar24.

В отделно изявление, сега управляващият Национален съвет за защита на родината (CNSP) каза, че е имало „предварително разполагане в подготовка за намеса“, извършено от две централноафрикански държави, без да ги назовава.

„Всяка участваща държава ще се счита за съавтор -войнствен", предупреждава то.

Ключови събития от неделя, 6 август: 

Едноседмичен срок, определен от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) за лидерите на преврата в Нигер да възстановят избраните Президентът Мохамед Базум на власт изтече в неделя вечерта, което повишава перспективата за възможна военна намеса в западноафриканската страна. С наближаването на крайния срок в неделя членовете на ECOWAS Нигерия и Чад се обявиха против военните действия за прекратяване на преврата.

В Нигер хиляди поддръжници на преврата се събраха на стадион в столицата Ниамей, за да аплодират генералите, поели властта.

Военните ръководители на Нигер обявиха в неделя, че са затворили въздушното пространство на страната, предупреждавайки, че всеки опит за нарушаването му ще срещне „енергичен и незабавен отговор“

(FRANCE 24 с AFP, AP и Reuters)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР