На живо: Натискът върху лидерите на преврата в Нигер нараства с наближаването на крайния срок на ECOWAS

...
Натискът върху лидерите на преврата в Нигер се засили в
Коментари Харесай

Натискът върху лидерите на преврата в Нигер се засили в неделя с наближаването на едноседмичния срок, определен от западноафриканския регионален блок ECOWAS за военните да се откажат от контрола или да се сблъскат с възможна въоръжена намеса. Следете нашия блог на живо за всички най-нови разработки. Всички часове са парижко време (GMT+2).

6:39 сутринта: Последни часове преди възможна военна намеса в Нигер

Натискът от международната общност се засилва върху превратаджиите, които завзеха властта в Нигер, само часове преди ултиматума, поставен от Икономическия Общността на западноафриканските държави (ECOWAS) изтича в неделя.

На 30 юли, четири дни след опита за държавен преврат срещу избрания президент Мохамед Базум, ECOWAS даде на превратаджиите седем дни, т.е. до неделя вечерта, да го върнат на поста или да се изправят пред евентуална военна намеса.

Новата военна хунта на Нигер поиска помощ от руската група Вагнер, тъй като крайният срок наближава.

Няколко западноафрикански армии, включително Сенегал и Кот д'Ивоар, заявиха, че са готови да изпратят войници, според източник, близък до делегацията на Кот д'Ивоар в Абуджа, който не уточни броя на мъжете, които може да бъдат разположени.

Мали и Буркина Фасо, които се ръководят от правителства на хунта, предупредиха, че ще застанат до своя съсед Нигер.

1:00 сутринта: Алжир се противопоставя на военна намеса в Нигер

Алжир е категорично против каквато и да е военна намеса в Нигер, каза Ennahar TV късно в събота, позовавайки се на президента Абделмаджид Тебун.

„Военна намеса може да възпламени целия регион Сахел и Алжир няма да използва сила срещу своите съседи“, каза Табуне в интервю за местни медии.

Ключови събития от събота, 5 август:

Френският министър на външните работи Катрин Колона каза в събота, че Франция подкрепя „с твърдост и решителност усилията на ECOWAS да победи“ опита за преврат в Нигер. Това изявление дойде ден преди изтичането на ултиматума, издаден от ECOWAS, който казва, че е готов да се намеси с военни средства. В Нигерия високопоставени политици призоваха Бола Тинубу, ръководител на ECOWAS и президент на Нигерия, да преразгледа заплахата от военна намеса.

(ФРАНЦИЯ 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР