На изток 2024 г. ще бъде годината на Крим и

...
На изток 2024 г. ще бъде годината на Крим и
Коментари Харесай

Украйна иска да обезкръви Путин, като изтръгне черноморското му сърце“ Крим

На изток 2024 година ще бъде годината на Крим и Черно море. Във всеки случай, това е обещанието на Володимир Зеленски. " Крим и Черно море ще станат център на тежестта на войната ", сподели той пред The ​​Economist. Това дават обещание и украинските военни, които от началото на зимата усилиха дръзките офанзиви в района. Последната, на 26 декември, разреши унищожаването на съветския десантен транспортен съд " Новочеркаск ", източно от Крим. Анексиран от Русия през 2014 година, полуостровът се трансформира в предпочитана стратегическа цел на Киев. Особено след неуспеха на почналата напролет контраатака. Това написа политическият анализатор на френския вестник Le Figaro Изабел Ласер.

Изправени пред застоялост на фронта и неспособност да се разбие солидната съветска отбрана, украинците приспособиха тактиката си. Според някогашен чиновник задачата е " да загубим допустимо минимум позиции в Донбас и на изток, да задържим позициите толкоз дълго, колкото можем, като в същото време пестим силите си и чакаме още веднъж да станем възпиращи ". При блокиран сухопътен фронт армията е обърната към акваторията на Черно море, като натъртва на специфични интервенции и прецизни удари от отдалеченост. Целта е да се " деградират оптимално " военните качества на съветската войска и флот и да се забавят доставките им на юг. И в последна сметка, несъмнено, Украйна да си върне окупирания полуостров.

От началото на съветската инвазия през февруари 2022 година Украйна към този момент реализира прогрес по този път. Без флот тя съумя да унищожи към двадесет кораба на Черноморския флот, в това число една подводница, и нанесе обилни вреди на съветските военни уреди. По-специално Севастопол беше обект на обстрел с крилати ракети през септември 2023 година Някои дейности, като офанзивата, която потопи " Москва ", флагманът на съветския флот, през април 2022 година, бяха зрелищни. Украйна съумя да прогони съветския флот от западната част на Черно море, което й разреши да възобнови износа на зърно макар блокадата на Москва. Поне част от съветските кораби трябваше да изоставен пристанищата на Севастопол и Феодосия, които бяха прекомерно уязвими, с цел да се отдръпват към източния бряг на морето, в Новоросийск. " Нито едно пристанище в Крим към този момент не е безвредно за съветски военни кораби ", призна Руслан Пухов, шеф на Центъра за разбор на тактики и технологии в Москва, в изявление за Bloomberg.

За да стигнат по-далеч и да отрежат Русия от окупирания Крим, украинците ще би трябвало да обезвреждат моста, който гледа към Керченския проток, издигнат от Владимир Путин след анексията, с цел да приключи присъединението на полуострова. Началникът на щаба Валери Залужни го дефинира като желана цел от юли 2023 година " Веднага щом имам нужните средства, ще направя нещо. Никой няма да ме спре ", предизвести той. След това президентът Володимир Зеленски удостовери: " Русия би трябвало да знае, че Кримският мост е военна цел за нас ". Два пъти, през октомври и юли 2023 година, Керченският мост беше нападнат от украинците, принуждавайки руснаците да предпочетат морския път, с цел да доставят своята Кримска войска. Ракетите Scalp и Storm Shadow, доставени от Париж и Лондон, помогнаха да се отслаби. Но той продължава да си стои.

Украинските публични лица разчитаха доста на Taurus, ултрамодерната немска ракета с огромен обхват на деяние, наречена " разбивача на бункери ". Смятана за най-ефективното оръжие за разрушение на мостове и поразяване на съветски тилови бази, тя може да даде подтик на кримската " акция ". Но за момента канцлерът Олаф Шолц блокира прехвърлянето им в Украйна макар натиска от неговите съдружници, Зелените и либералите. Канцлерът се притеснява, че ракетите Taurus ще бъдат употребявани за унищожаването на Кримския мост, който към момента съставлява основна част от логистиката на съветската войска на южния фронт. Защо? Това деяние може да бъде счетено за " алена линия " от Владимир Путин.

Украйна към този момент оспори военноморското превъзходство на Русия в Черно море, където нейният флот е основан от двеста и четиридесет години. Разрушаването на Кримския мост може да бъде първият акт на отделяне сред полуострова и неговия голям комшия. Но тази концепция кара доста западни водачи да се усещат неловко и чиято помощ за Украйна постоянно е била възпирана от боязън да не видят рухването на Русия на Путин или да видят по какъв начин Кремъл нарушава нови табута. Дълго време Крим беше изключен от полемиките на Запада, което го направи " обособен случай " в досието. Съдбата му не беше включена в Минските съглашения, които трябваше да донесат мир в района. След съветската инвазия през февруари 2022 година западното мнение във връзка с полуострова се промени. Но остава известна неизясненост. Това безспорно изяснява нежеланието на немския канцлер, сходно на това на Съединени американски щати, които доставят модерните си оръжия с нараснало внимание и ограничавания за приложимост. Владимир Путин обаче от началото на войната остави своите " червени линии " да избледнеят, защото бяха пресечени от Запада...

Западът ще би трябвало да постави повече старания, с цел да се разубедят украинците от цялостното възобновяване на Крим и неговите води. " Ще го създадем. Това е единствено въпрос на време ", даде обещание Володимир Зеленски. Успехите на интервенциите в Черно море потвърждават, че украинската война не е безусловно в задънена улица! Но какво ще се случи по-нататък безспорно ще зависи от Вашингтон и европейските столици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР