На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази

...
На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази
Коментари Харесай

Ерата Меркел може би свърши

На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази вест обаче като че ли към момента не се е популяризирала. Дори в противен случай. В нощта след изборите младите християндемократи от младежката организация на партията тържествуваха по този начин френетично, че човек неизбежно се питаше: на каква дрога са тези хора? Да не пропущаме и стоицизма на самата Меркел, която съобщи пред медиите, че просто не виждала какво би могла да направи по друг метод.

За този разкрасен облик на действителността вероятно способстваха и изобилните поздравления към Меркел от Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон. Които в действителност би трябвало да знаят, че в неделя германците – съгласно конституцията си – избраха нов парламент, а не нов канцлер, написа Феликс Щайнер в разбор за "Дойче веле ".

Защо мъжът на Меркел рядко е до нея

Крайнодесните в Германия се скараха незабавно след триумфа

Лош шанс за Меркел!

Ако желае да остане това, което беше през последните 12 години, Ангела Меркел би трябвало да сглоби една четворна коалиция, състояща се от ХДС, ХСС, зелените и либералите - тъй като, както е известно, социалдемократите излязоха от играта. А такава четворна коалиция в сегашната обстановка звучи малко като квадратурата на кръга.

Ако "Алтернатива за Германия " не се самоизяде (излизането на лидерката Фрауке Петри от партията е дребен предвкус), четворната коалиция ще се окаже забележителна стратегия за поощряване на растежа на десните популисти до идващите избори за Бундестаг.

Дотам обаче няма да се стигне - посредством и на баварския ХСС. Защото в неделя тази партия претърпя даже по-тежка загуба, в сравнение с огромната ѝ "посестрима " ХДС. Ето за какво в Мюнхен се шири смразяващият боязън, че на изборите за недодялан парламент следващата година ХСС може да загуби безспорното си болшинство. Сега водачът на ХСС Хорст Зеехофер се държи изключително борбено и приказва, че партията му би трябвало да подсигури "десния фланг ". И то в коалиция със зелените и либералите. Това звучи смешно!

A dynamic Emmanuel Macron and a diminished Angela Merkel point to a new balance in Europe. Our cover this week pic.twitter.com/XzOCfDMbC9
— The Economist (@TheEconomist) September 28, 2017
Лош шанс за Ангела Меркел: до момента в който по времето на необятната коалиция, която имаше две трети болшинство в Народното събрание, тя можеше с лекост да преглътне загубата на ХСС, то в този момент баварската партия ѝ е витално нужна.

Така че през идните седмици всички ще се държат доста държавнически, ще приказват за вдишване на отговорност, ще водят дълги проучвателни диалози, след това още по-дълго ще договарят за коалиция – и най-после нищо няма да излезе.

Нови избори? Или различен канцлер?

Добре, само че тогава – какво? Да се тръгне на нови избори със напълно непредвидим излаз? Преди да вземе сходно решение, ХДС вероятно въпреки всичко ще си напомни изказването на Мартин Шулц след изборите: социалдемократите няма да влязат в "нова коалиция отпред с Ангела Меркел ". Старата лисица Шулц сякаш минава в съпротива, само че въпреки всичко си оставя една отворена малка врата! Освен това той доста добре знае, че след 12 години Меркел нито народът, нито гласоподавателите на ХДС са чак толкоз привързани към нея, колкото внушават някои допитвания.

Angela #Merkel's first hurdle to forming a coalition - migration policies https://t.co/RnuYZhlqTu pic.twitter.com/Q97IjqfhZW
— dwnews (@dwnews) September 27, 2017
Така че остават два отворени въпроса: има ли различен евентуален канцлер в редиците на ХДС? И кой първи ще изрече очевидното? Ако ХДС желае и отсега нататък да остане жива всеобща партия, която освен ръководи, само че и поставя темелите, тогава би трябвало да излъчи хора, които да свършат тези две неща.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР