На хората вече не им се мисли, не се замислят

...
На хората вече не им се мисли, не се замислят
Коментари Харесай

Генка Шикерова: Докараха обществото до апатия


На хората към този момент не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, споделя в изявление за Дъждовни води известната проверяваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от " Нова " на Домусчиев, Шикерова е безработна.

Генка Шикерова

Срещнахме се с Генка Шикерова в Бон по време на визитата ѝ в Дойче Веле с група публицисти от Източна Европа по покана на фондация " Фридрих Науман ".

Дъждовни води: Както се споделя: проклинание е да живееш в забавни времена, само че ние попаднахме тъкмо в такива - времена на промени, в които технологиите особено в областта на медиите се развиват стремително, а това не може да не даде отражение на наличието. Виждате ли връзка сред двете неща?

Генка Шикерова: Качеството на наличието в България пада право съразмерно на забавното, което се случва в обществено-политическия живот. Що се отнася до софтуерното развиване - изрично, тъй като всичко би трябвало да става доста бързо, би трябвало да се популяризира незабавно и по този начин имаме съществено разпръскване на информация, на наличие, което е тежък проблем и води до комплициране на аудиторията.

Дъждовни води: Това е в действителност казусът, в който всеки може да бъде публицист. Нещо повече - всеки може да бъде медия. Какво остава освен това състояние за класическите медии?

Шикерова: Аз мисля, че все пак има ниша за класическите медии от позиция на това, че публиката има потребност някой да верифицира една вест до каква степен тя е същинска, до каква степен е качествена. Да, така наречен гражданска публицистика също има своята ниша, само че въпреки всичко приказваме за нещо, чиято меродавност не може да бъде обезпечена от никого.

Дъждовни води: Споделяте ли мнението, че на актуалните консуматори на медийни артикули сякаш не им се мисли изключително?

Редакцията предлага

Шикерова: Естествено, че не им се мисли. И това е част от общото развиване на обществото. Няма безусловно никаква опозиция във връзка с това какво се получава като информация. Хората не се замислят и не си задават въпроси: допустимо ли е това да се случи, не е ли допустимо да се случи, кой го споделя, за какво го споделя... Информацията просто тече.

Дъждовни води: Как освен това състояние можем да приказваме за стандарти, за тласкане на аудиторията към размисъл?

Шикерова: Обществото има потребност от това нещо - аз го виждам и сега. Обаждат ми се хора, които ми споделят: " Казаха ми, че единствено Вие можете да ми помогнете ". Те към този момент виждат, че институциите не работят. Виждат, че има в действителност проблем в обществото. И се обаждат - към този момент стигнали досега, в който ножът е опрял до кокала, както се споделя. И схващат потребността от това да има качествена публицистика. Звънят и споделят: " Само Вие можете да ми помогнете, аз имам проблем ". Само че хората, които могат да им оказват помощ като публицисти, към този момент не работят в областта на публицистиката.

Дъждовни води: Вие продължавате ли следствията си?

Шикерова: В момента съм безработна, само че следя, виждам какво се случва в обществото и отвръщам. А единственият метод, по който мога да отвръщам сега, е в обществените мрежи. Интересуват ме тематиките, които постоянно са ме интересували: неща, свързани с нарушаването на разпоредбите.

Дъждовни води: Различна ли е, съгласно Вас, медийната среда в България спрямо тази на Запад?

Шикерова: Западните страни имат доста по-сериозни обичаи във връзка с медиите. И даже там нещата сега да са зле, те не могат да са толкоз зле, колкото са в България - по простата причина, че тук самото общество, според мен, има напълно друго схващане и напълно друго отношение към публицистиката и към функционалността на публицистиката да бъде страж на публичния интерес.

Дъждовни води: В какво бихте упрекнали политиците и в какво - публицистите?

Шикерова: В незаинтересованост. И в това, че докараха обществото до положение на незаинтересованост.

Дъждовни води: Необратима ли е тази наклонност? Или въпреки всичко може да бъде преобърната?

Шикерова: От позиция на това, което ми се случва през последните няколко месеца, считам, че тази наклонност е необратима.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР