На фона на засилено напрежение между САЩ и Китай американският

...
На фона на засилено напрежение между САЩ и Китай американският
Коментари Харесай

Си Цзинпин след срещата с Блинкън: Постигнахме споразумение по конкретни въпроси

На фона на засилено напрежение сред Съединени американски щати и Китай американският държавен секретар Антъни Блинкън се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин. 

Срещата, доказана едвам в последния миг, се състоя на втория ден от пътуването на американския делегат в Китай. Си дефинира диалозите като " доста положителни " и съобщи, че " двете страни са постигнали прогрес и единодушие по някои съответни въпроси ", съобщи ДПА. 

" Взаимодействието сред страните постоянно би трябвало да се основава на взаимно почитание и откровеност ", сподели Си и добави, че се надява визитата на Блинкън да помогне за " стабилизирането на китайско-американските връзки ". 

Това е първото посещаване на държавен секретар на Съединени американски щати в Китай от 2018 година насам. Съобщението, че Си ще беседва с Блинкън, се възприема като специфичен жест и знак, че Пекин цели да охлади внезапно възходящото напрежение сред съперничещите си сили. 

Разговорите със Си пристигнаха след два дни на интензивна двустранна дипломация, показва ДПА. 

Китайският президент Си Цзинпин съобщи, че Китай и Съединените щати са постигнали прогрес по редица въпроси по време на срещите на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин, предава Агенция Франс Прес.

" Китайската страна изложи ясно позицията си и стигнахме до единодушие да продължим връзките в духа на договореностите, които постигнахме с президента Байдън в Бали, " посочи Си Цзинпин в хода на диалозите с Блинкън. Той добави, че двете страни са постигнали съглашение по някои съответни въпроси.

Визитата е обект на обширни мнения в американските медии с упованието, че ще способства за възстановяване на връзките.

Днес Блинкън се срещна и с ръководителя на китайската външна политика Ван И, който е по-висшестоящ от външния министър Цин Ган в йерархията на властта в Пекин. Според държавните медии Ван е декларирал, че визитата на Блинкън е пристигнало в " сериозен миг в китайско-американските връзки ", които се намират в " низходяща серпантина ". 

Ван И е изискал от американската страна да спре да раздухва " теорията за китайската опасност ", оповестява китайската социална телевизия.

Вчера Блинкън беседва и с Цин Ган в продължение на седем часа и половина - доста по-дълго от плануваното, напомня Българска телеграфна агенция. По време на срещата им Блинкън повтори, че Съединените щати преследват " визия за свят, който е свободен, отворен и поддържа интернационалния ред, учреден на правила ". 

Държавният секретар на Съединени американски щати също по този начин предложения Цин Ган във Вашингтон. И двете страни обявиха, че диалозите са били откровени и градивни. 

По време на първото си посещаване в Китай като първи посланик на Съединени американски щати Блинкън е разгледал редица противоречиви въпроси, само че също по този начин и области, в които Пекин и Вашингтон биха могли да си сътрудничат, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати. 

Съединени американски щати и Китай имат едни от най-важните двустранни връзки в света. Тези връзки бяха съществено обтегнати от редица проблеми, в това число поддръжката на Китай за войната на Русия в Украйна, заканите на Пекин против Тайван и продължаващите търговски разногласия в области като актуалните компютърни чипове. 

Междувременно немският президент Франк-Валтер Щайнмайер посрещна китайския министър председател Ли Къцян в формалната си резиденция в Берлин, съобщи ДПА. Това е първото пътешестване на китайския министър председател в чужбина, откогато той встъпи в служба през март. 

Заедно с Ли дойдоха деветима други публични представители, които на следващия ден ще вземат участие в германско-китайските държавни съвещания на високо ниво с канцлера Олаф Шолц. След идването си в Германия министър председателят сподели, че се надява за " мощен положителен сигнал за постоянни интернационалните индустриални вериги и вериги за доставки, както и за международен мир и разцвет ". 

Пекин е подготвен, в дух на взаимно почитание, " дружно да употребява капацитета за съдействие, по подобаващ метод да се оправи с разликите и различията и да обогати наличието на нашето стратегическо партньорство ", се споделя в изказване на китайското посолство в Германия, оповестено нощес.


Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР