На фона на санкциите, които налага Западна Европа на Руската

...
На фона на санкциите, които налага Западна Европа на Руската
Коментари Харесай

Три танкера с руски петрол пристигнаха на пристанище Бургас само за двете седмици от началото на ембаргото

На фона на глобите, които постанова Западна Европа на Руската федерация след нахлуването й в Украйна на 24 февруари 2022 година вносът за България на съветски артикули процъфтява. 

Три танкера с съветски нефт са пристигнали в България след 5 декември 2022 година, когато стартира да се ползва възбраната за закупуване, импорт и трансфер на недопечен петрол с генезис от Русия или изнасян от Русия, съобщи кореспондент на БГНЕС. 

Припомняме, че в отговор на военното нахлуване от страна на съветския президент Владимир Путин против Украйна Европейски Съюз вкара изчерпателен и стабилен пакет от ограничаващи наказания. Сред тях са възбрана за импорт на всевъзможни типове съветски въглища, а също и цялостна възбрана за импорт на всевъзможен съветски недопечен петрол и нефтопродукти, транспортирани по море. По отношение на възбраната важат избрани преходни интервали. Припомняме, че в средата на годината съветът на Европейски Съюз популяризира наличието на утвърдените нощес нови наказания против Русия поради войната в Украйна, които включват отчасти ембарго за вноса на съветски нефт. В текста се показва, че България получава 2-годишна пролонгация от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море.

Трите танкера са посетили пристанището за публичен превоз Бургас. Два от тях към този момент са завършили обработката и са отплавали. Това са моторните кораби " АМАХ ARROW " и " MONTEREY ", които плават надлежно под флаговете на Маршаловите острови и Малта.

Третият транспортен съд - " АСЕ ", който също е под знамето на Маршаловите острови, изчаква на рейд, с цел да бъде разтоварен.

И трите танкера разполагат с годни свидетелства, както за съществуването на застраховка, покриваща вреди от замърсяване с петрол или нефтопродукти, по този начин и за съществуването на застраховка за покриване на отговорността за вреди, породени от замърсяване с корабно гориво, излиза наяве от информация на транспортното министерство.
 Петрол, газ, въглища: Напук на глобите, вносът от Русия към България процъфтява
Напук на глобите, вносът от Русия към България процъфтява

Използва ли България европейски " малки врати " за търговия с Русия

Вносът от Русия към България процъфтява

Данните на Националния статистически институт (НСИ) към септември тази година демонстрират, че импортът от Русия за България се усилва на годишна база с цели 119.5% или с 4.890 милиарда лева, като доближава 8.984 милиарда лв..

Какво е внасяла страната ни през обсъждания интервал, отговор дават данни предоставени на money.bg от Национален статистически институт.

Важно е да отбележим, че отчасти нараствания стойностен размер на внасяните артикули се дължи на фактора инфлация, която през обсъждания интервал доближава 18.7 на 100. Въпреки това сметките сочат, че нарастването във импортираните количества енергийни първични материали е значително.
 Над 1000% растеж през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява
Над 1000% растеж през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Най-висока митническа стойност, съгласно Търговската статистика на РЮА имат импортираните в страната електрически табла и елементи за тях.

Най-голям принос във връзка с вноса от Русия оказва секторът " Минерални горива, масла и сходни артикули ". Като за обсъждания интервал той образува над 8 милиарда лева от общия импорт от Русия. За съпоставяне за същия интервал на предходната година сумата е била над 3.4 милиарда лв.. Увеличението при импортираното количеството възлиза на над 33%, като минава 16 575 500 тона.

Нефта и нефтопопродуктите образуват най-голямата стойност от импорта - над 5.5 милиарда лв.. Това е нарастване с над 160% по отношение на година по-рано, когато сумата е възлизала на 2.1 милиарда лв.. В количествено изражение растежът възлиза на над 73%, като количеството импортиран нефт за годината доближава 4 699 900 тона.
 Пострада ли външната ни търговия с воюващите страни? Въобще - не!
Пострада ли външната ни търговия с воюващите страни? Въобще - не!

Вносът от Руската федерация към България " гони " 4 милиарда лв.

Що се касае до вноса на газ - с над 80% се усилва цената на импортираните количества - от 1.1 милиарда лв. на малко над 2 милиарда лв.. При количествата обаче се следи противоположната обстановка - след април 2022-а, когато Русия спря ненадейно доставките на синьото гориво до България тоновете газ, които страната ни получава се свиват фрапантно (с над 80%), като за деветмесечието възлизат на малко над 914 200 тона.

При въглищата, кокса и брикетите се следи растеж както в цената на импортираните първични материали, по този начин и в самите количества. Увеличението на цената им възлиза на 20.5%, като доближава 361,2 млн. лева, а на количествата - на близо 68% до над 960 400 тона.

Сред отличителните месеци през първите девет месеца на годината е март, през който са импортирани мазнини от скотски и растителен генезис и восъци за над 25 млн. лева, а количеството им възлиза на 6292.45 тона. За съпоставяне през цялото деветмесечие на 2021 година са импортирани 1956.75 тона от тези първични материали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР