На фона на решението при пътуване да бъде използван сертификат

...
На фона на решението при пътуване да бъде използван сертификат
Коментари Харесай

СПЕЦИАЛНО: Защо болница издаде невалиден сертификат за имунизация?

На фона на решението при пътешестване да бъде употребен документ за имунизация, към момента има неясноти кой го издава, документът заплатен ли е и какво би трябвало да има в него, с цел да е годен.

Това ясно проличава от сигнал до Българска национална телевизия на жена, имунизирана с две дози " Астра Зенека ". През март тя е получила документ, който не дава отговор на критериите на здравното министерство.

А съгласно електронния указател тя е имунизирана единствено с първа доза. Почти месец след приключената имунизация, дамата още не може да получи годен документ.

Мая Стоянова се ваксинирала в " зелен " кулоар. Избрала имунизационния пункт на Александровска. Получила първа доза " Астра Зенека " на първи март. Определили и дата за втора игла след 28 дни.

" На 29 март ми беше сложена втора доза. На първи април се обърнах към администрацията на болничното заведение, с цел да ми бъде публикуван документ ", сподели Мая Стоянова.

Мая получава документ с логото на болничното заведение на британски език. В него са вписани датите на имунизациите. Има и щемпел, само че не е ясно кой го е подписал.

" На въпросът ми за какво не ми се издава с кюар код с заповеднически звук от кабинета на шефа ми обясниха, че Александровска издава такива документи ", сподели Мая Стоянова.

" Не би трябвало. Макар че тук към момента сме в ничия земя. Това, което бихме желали да стане, е да има обединен европейски документ ", сподели основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

От здравното министерство изясняват документът е с одобрен формат и се генерира автоматизирано в пациентското досие след сложена втора доза. Мая още не може да получи документа.

" Хилядите имунизирани през 28 дни от януари до началото на април преди да бъде сложена " Астра Зенека " по предписание от 70 дни. Сега сме заложници на компютърна стратегия и оставаме без документи. Незнайно и какви дати ще бъдат вписани в тези документи ", сподели Мая Стоянова.

Справка в електронния указател демонстрира, че Мая Стоянова е ваксинирана единствено с една доза. Трябва да се яви за втора на 17 май. До началото на емисията не получихме позиция от Александровска болница. От здравното министерство също отхвърлиха да разясняват проблема.

Репортери: Альоша Шаламанов и Цанка Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР