На фона на продължаващите усилия на страните от БРИКС да

...
На фона на продължаващите усилия на страните от БРИКС да
Коментари Харесай

БРИКС: Централните банки ще движат цените на златото според Goldman Sachs

На фона на продължаващите старания на страните от БРИКС да понижат зависимостта си от щатския $, Goldman Sachs предвижда, че покупките на централните банки в допълнение ще покачат цената на златото, както оповестява Bloomberg.

Действително, цените на златото се покачиха до невиждани равнища през 2024 година и се чака стремежът за подсилване на златните запаси да резервира тази възходяща траектория.

Глобалният геополитически пейзаж доста ускори търсенето на злато в интернационален мащаб. По-специално, голям брой централни банки по света интензивно натрупат златни запаси като хедж против евентуален срив на щатския $. Следователно тактиките за диверсификация, включващи злато, стават все по-разпространени, като по този метод оказват напън за повишение на цената му, считат анализаторите на банката.

Последните събития акцентират основната роля на централните банки във въздействието върху цените на златото на фона на уговорката на страните от БРИКС да понижат зависимостта си от щатския $. Goldman Sachs предвижда, че тези придобивки ще продължат да покачват цените на златото наред с другите първични материали. Нещо повече, непрекъснатият блян за увеличение на златните наличия се дължи на устрема на държавните управления да диверсифицират запасите си от щатския $.

Според отчета на Bloomberg Goldman Sachs чака 15% растеж на възвръщаемостта на суровините, включващ придобивания на злато и нефт. Банката приписва тази прогноза на фактори като понижаване на лихвените проценти и геополитическо напрежение, които ускоряват търсенето на първични материали, изключително на злато.

Тази прогноза съответствува с по-ранен разбор, направен от капиталовата банка през февруари, в който се предвиждаше 12% нарастване на цените на златото. Като съществени катализатори бяха посочени придобивките на централните банки и геополитическата неустановеност. По-специално, Китай и Индия бяха изтъкнати като водещи купувачи на злато, което се дължи на продължаващите им старания за диверсификация от щатския $ и поощряване на локалните валути и различните активи.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР