На фона на парламентарната криза с избора на председател на

...
На фона на парламентарната криза с избора на председател на
Коментари Харесай

Служебното правителство продължава да се държи сякаш е редовно избрано

На фона на парламентарната рецесия с избора на ръководител на националното заседание, служебното държавно управление продължава да се държи по този начин, като че ли ще бъде на власт още дълго време. От август месец е особено да се взимат решения за страната ни с дълготрайни последствия, без да се обръща внимание на обстоятелството, че самото служебно държавно управление съставлява един спешен режим на ръководство, чиято съществена цел е подготовка на избори за законно определен парламент, който да излъчи постоянно държавно управление.

На днешното съвещание бяха наранени тематиките за бюджета за идната година и за модернизацията на армията ни, които са извънредно значими за страната ни. Решения по тези тематики не е редно да се взимат от служебно държавно управление.

„ Служебният министър на финансите Росица Велкова и нейният екип имат подготвеност да срещнат депутатите с другите сюжети, по които се работи при подготовката на бюджет 2023-та “, разгласи служебният министър председател Гълъб Донев при започване на днешното съвещание.

Към депутатите бе насочен апел да се прегледат към този момент признатите от служебното държавно управление законопроекти, свързани с втория транш към България от средствата, планувани от Плана за възобновяване и резистентност. Донев напомни и резултатите от изборите, ниската изборна интензивност и обстоятелството, че съвсем 4 на 100 гласоподаваха с опцията „ не поддържам никого “, и разяснява:

„ Призивът ми е за работа и отговорност и към българските жители, които не са показани в Народното събрание “.

„ На министерски съвет бяха взети две значими за Министерство на защитата решения “, разгласи служебният министър на защитата Димитър Стоянов след съвещанието на Министерския съвет.

„ Едното решение бе за основаване на набирателна сметка по плана Ф-16. Това беше един от уговорките, който пое Министерство на защитата, когато встъпихме в служба на 2 август “, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов.

„ Създадена е сметка във Федералната аварийна банка в Ню Йорк. Такива две на Министерски съвет има през 2021 и 2022 година. За страдание при преустановяване на активността на двете национални събрания 46- и 47-ото Народно събрание тези решения са останали без последици. В резултат на това са изгубени 10 млн. $ “, разгласи Стоянов.

„ По този метод ще осигурим рентабилност от финансовите средства, които бяха импортирани предплатено по контракта за Ф-16 през 2019 година в размер на 1,2 милиарда $ “, изясни Стоянов.

По отношение на задачата за усилената защита на въздушното пространство на Република България. От 1 ноември чакаме до 8 самолета Eurofighter от Испания, които ще останат до 23 декември, заяви Стоянов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР