На фона на отменените събития, със затворени ресторанти и барове

...
На фона на отменените събития, със затворени ресторанти и барове
Коментари Харесай

В Германия ще унищожат милиони литри наливна бира

На фона на анулираните събития, със затворени заведения за хранене и питейни заведения месеци наред, на пивоварите не остана друго, с изключение на да гледат по какъв начин наближава срокът на валидност на създадената бира. Идеята да изхвърлят в канала продукта, създаден с толкоз труд, докара до друго скимване - безвъзмездна бира.

Пивоварната на манастира " Ирзее " в района Алгеу, Южна Германия, прави тъкмо това - раздава гратис към 2500 литра бира с къс период на валидност.

" Тази страхотна бира просто не може да бъде унищожена ", уверен е Давид Фрик от манастирската пивоварна.

Той се обажда на близки и познати да дойдат да си вземат. Добрите вести обаче се популяризират бързо и последователно стотици хора идват с халби, кани и други съдове. Похвално, всички са с маска FFP2, съблюдават отдалеченост и не си пият бирата на място. Фрик обаче надали ще повтори самодейността.

Пивоварна Йохзнер (Oechsner) също има сходен опит, раздавайки гратис бира през два петъка, когато трансформира огромен камион вид бар в двора си в " биростанция ". Точно като в Ирзее, хората идват с всевъзможни съдове за наливната бира и, също като в Ирзее, за пивоварите това ще бъде еднократно събитие.

Бар в западногерманския град Есен взема решение да се отърве бързо от огромни количества бира преди втория локдаун, продавайки на понижени цени. Дори по този начин в склада остават трийсетина каси, чийто период на валидност наближава, показва притежателят Кристиан Фишер. Да се унищожи бирата просто не е алтернатива, акцентира той. Фишер възнамерява да раздаде пивото гратис като жест на признателност към постоянни клиенти, спазващи епидемиологичните правила.

Управата на кафе " Космос " в Мюнхен има друга концепция какво да прави с непотребната бира - раздава я като тоник за коса. От изгода е, че притежателят Анди Рем е освен барман, само че и дипломиран коафьор.

" Сетихме се, че бирата обичайно се употребява за укрепване на косата, преди време беше известно средство - придава издръжливост и не мирише ", споделя Флориан Шьонхофер, сътрудник на Рем. На някои клиенти може да бъде препоръчана и безвъзмездна подстрижка.

Наливната бира устоя към осем седмици, напомня Шьонхофер, и двамата с Рен не желаят да изхвърлят нищо.

Стотици дребни флакони са били напълнени със златистия елексир и хората наподобява са харесали необикновената концепция, като от нея са се възползвали даже фризьори. Не се знае въпреки всичко дали бирата в действителност в последна сметка се оказва в косите.



Хляб, изпечен с бира, е изложен в пекарната Коелвен в Дюселдорф на 23 март. Около 6000 литра от известната бира с меден цвят Altbier на историческата пивоварна Fuechschen остават непродадени и наближават своя краен период на валидност. Сега пивоварната работи с към дузина пекарни, които употребяват бирата за подготвяне на самун. А купувачите получават и бонус - бутилка бира гратис с всеки самун.

В провинция Рейн-Вестфалия бирата с изтичащ период на валидност получава втори живот като дестилиран алкохол с помощта на гения на дистрибутора Йенс Ленхард. Той предложил проекта си на дестилериите и по този начин избавил десетки бъчви с бира от изтичане в канала.

Има образци и за пекарни, които купуват бира и я употребяват да вършат самун, подпомагайки по този метод затруднените заведения за хранене.

Колкото и страхотна да е обаче концепцията за безвъзмездна бира, тя би трябвало да остане изключение, а не предписание.

Промоциите с безвъзмездна бира освен опонират на разпоредбите за ограничение на контактите, само че и са свързани с спомагателни разноски за уреди и личен състав, показва Холгер Айхеле от Германската асоциация на пивоварите. Освен това да се пълнят всевъзможни съдове с наливна бира, която след това да се продава, не е елементарно от техническа позиция.

В доста случаи обаче, без значение какъв брой положителни или хитроумни хрумвания са пристигнали на пивоварите, огромни количества бира въпреки всичко се оказват в канала.

Трябва да бъде унищожена наливна бира за няколко милиона евро, чийто период на валидност към този момент е изминал или наближава, изяснява Айхеле.

Още една причина да цените високо всяка глътка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР