На фона на опасенията на Запада, че Кремъл подготвя инвазия

...
На фона на опасенията на Запада, че Кремъл подготвя инвазия
Коментари Харесай

Военните маневри на Русия в Беларус: прикритие за инвазия в Украйна?


На фона на опасенията на Запада, че Кремъл приготвя инвазия в Украйна, Русия започва огромни военни маневри в Беларус. Дали те не служат като прикритие за навлизане в Украйна? Тук обобщаваме известните досега обстоятелства.

Не е изключено рецесията към Украйна да се изостри още повече:. На Запад има опасения, че тези маневри биха могли да послужат като прикритие за инвазия в прилежаща Украйна. Москва и Минск отхвърлят.

Какво се знае дотук

Съвместните военни маневри на Русия и Беларус не са необичайност, само че нормално те се афишират най-малко половин година по-рано. Сега обаче Лукашенко загатна за тях чак в края на 2021 година, а формалното обявяване се случи чак в средата на януари. Не е ясно също по този начин дали ще се канят задгранични наблюдаващи, каквато процедура е имало постоянно до момента.
 Графика, която демонстрира скупчването на съветски войски наоколо до Украйна
Графиката демонстрира скупчването на съветски войски наоколо до Украйна

Същевременно в цяла Русия се организират паралелни военни учения, в които вземат участие и стратегически войски с атомни ракети. Обхватът на военните дейности е един от най-големите след края на Студената война. Руският министър на защитата Сергей Шойгу формулира задачата на взаимното обучение с Беларус по този начин: " военна сигурност на двете страни и битка против тероризма ".

Дали тези маневрите? В западните столици се притесняват от сходен сюжет. Такава опция не изключват и в Киев. Волфганг Рихтер, боен специалист от немската фондация " Наука и политика ", не счита обаче, че сходно развиване е евентуално. Според него вероятно става дума по-скоро за проява на мощ. С оглед на сегашните дипломатически старания една инвазия би била " контрапродуктивна " и би изложила съветската войска на " прекалено много опасности ", споделя Рихтер.

Разгледайте и тази фотогалерия:

Редакцията предлага
По данни на съветското Министерство на защитата маневрите се организират на пет военни полигона, множеството от които са в западната и югозападната част на Беларус, близо до границата с Полша и Украйна. Не е известно каква е числеността на участващите войски, само че Артьом Шрайбман от московския център " Карнеги " написа в собствен разбор, че " подобен брой съветски военни не са се намирали на беларуска земя през целия постсъветски интервал ". Според преценки на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг става дума за към 30 000 военни.

За присъединяване в маневрите бяха трансферирани освен войски, само че и най-модерна военна техника: бойни самолети Сухой Су-35, които са измежду най-хубавите машини на съветските военновъздушни сили, самолети Сухой Су-25СМ, които обезпечават въздушна поддръжка на сухопътните сили, системи за противоракетна защита С-400, чийто обсег се простира до 400 километра, както и системи " Панцир-С ", които работят на къси дистанции и против по-дребни цели, като да вземем за пример дронове.

Информации на НАТО сочат, че в Беларус са били превозени и ракетни системи " Искандер-М ". Освен това съветски източници осведомят за присъединяване на десантни войски, военноморски сили и артилеристи, които са били трансферирани към Беларус. Военният специалист Волфганг Рихтер споделя, че очевидно става дума за изпробването на " всички армейски качества - както отбранителни, по този начин и нападателни ".

А атомни оръжия?

Неясно е дали в учението са включени и атомни оръжия. По данни на съветското Министерство на защитата малко преди началото на маневрите над Беларус са патрулирали съветски стратегически бомбардировачи вид Туполев Ту-22M3. Волфганг Рихтер не вижда нещо извънредно в сходни полети. " Съединени американски щати вършат същото, това са политически сигнали ", споделя той и добавя, че нормално сходни полети се правят без атомни оръжия.

Теоретично ракетите " Искандер-М " могат да носят атомно оръжие. Рихтер обаче обръща внимание на обстоятелството, че най-малко до момента тези ракети в Русия съвсем постоянно са били с стандартно оръжие на борда.

Междувременно генералният щаб на беларуската войска заяви, че след края на почналото през днешния ден обучение съветските войски ще се изтеглят от Беларус. Неясно остава дали това важи и за пристигналите с тях въоръжения. Лукашенко е казвал в предишното, че страната му би желала да получи от Русия съвременни оръжия, измежду които да вземем за пример системата за противоракетна защита S-400.

*****

Вижте и това видео:
Как живеят хората край фронтовата линия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР