На фона на обявеното нормализиране на отношенията между еврейската държава

...
На фона на обявеното нормализиране на отношенията между еврейската държава
Коментари Харесай

Сделката между Израел и ОАЕ развърза ръцете на палестинците

На фона на оповестеното нормализиране на връзките сред еврейската страна и Обединените арабски емирства (ОАЕ) Израел и линията Газа възобновиха взаимните обстрели. През нощта против 16 август се наложи Армията за защита на Израел (ЦАХАЛ) два пъти да реагира и на пратени балони с експлозиви, и на ракетни удари. Палестинското придвижване бе оповестено за главния потърпевш от арабско-израелската договорка, а съперниците на Израел и на емирствата в района взеха да търсят изгоди от създалото се състояние, написа Игор Субботин в " Независимая газета ", представен от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
През цялата седмица от Газа към Израел се носеше поток от въздушни балони с експлозиви , заяви ЦАХАЛ. Но както показват израелците, тъкмо през този уикенд обстановката се утежни, тъй като десетки палестинци " провокираха вълнения край загражденията за сигурност по границата с линията Газа ". " Те палеха гуми, мятаха взривни устройства и гранати към оградата за сигурност и се мъчеха да приближат загражденията - се споделя в известие на Армията за защита. - В отговор израелски изтребители и други летателни апарати нанесоха удари по военни цели на Хамас в линията Газа, измежду които боен лагер и подземна инфраструктура. "

След това бойци на ислямистката формация изстреляха ракети, които бяха прехванати от системата за Противовъздушна отбрана. Като ответна мярка самолети на ЦАХАЛ " поразиха други военни цели на Хамас в южната част от линията Газа ", в това число " боен лагер, употребен за депозиране на ракети ".

" Армията за защита на Израел преглежда прекомерно съществено всяка терористична активност против Израел и при потребност ще осуетява и отсега нататък опитите да се нанасят вреди на цивилното население или суверенитета на страната. Терористичната организация Хамас ще носи отговорност за всички офанзиви откъм линията Газа ", акцентират израелските военни.

Изтребители на еврейската страна нападнаха този месец общо седем пъти обекти на територията на анклава .

Нищо чудно настоящето зачестяване на нападенията да е станало допустимо в подтекста на оповестената договорка сред Израел и ОАЕ. В Газа я нарекоха удар против делото на палестинците.

" Споразумението сред Съединени американски щати, Израел и ОАЕ е рисково, то дава безвъзмезден бонус на израелските окупатори поради закононарушенията и беззаконията по отношение на палестинците - съобщи представителят на Хамас Фаузи Бархум. - Ние осъждаме всяка форма на нормализиране с окупаторите, виждайки в тази стъпка удар в гърба за делото на палестинците. Само врагът ще извлече изгода от него и това единствено ще го подтикне да прави нови закононарушения и нарушавания против народа ни и неговите светини. "

" Ислямски джихад " - не по-малко авторитетна формация, съпостави договорката сред Израел и ОАЕ с капитулация.

В тази обстановка енергични " юристи " на палестинците към този момент си остават Катар и Турция, настоящи в тактически алианс по редица проблематични въпроси в района. Наблюдатели виждат зад напрежението в Газа в последно време блян на локалната администрация, показана от политическото крило на Хамас, да издейства следващия пакет помощи от арабската монархия, която е на негова страна и след координиране с Израел към този момент нееднократно е предоставяла на бранша директна финансова поддръжка. Освен това изострянето към анклава може би е увещание към еврейската страна, която след предходни рундове на взаимни обстрели се ангажира да спомага на палестинците за възстановяване на инфраструктурата, само че отсрочи плановете.

Сделката сред Израел и ОАЕ очерта още по-ясно контурите на тактическите блокове, образувани в района.

" Бахрейн и Египет дадоха висока оценка за нормализирането на връзките сред ОАЕ и Израел, също и Оман, който през последните години бе в нееднозначни връзки с ОАЕ ", изясни за " Независимая газета " Самуел Рамани, докторант в Оксфордския университет.

По думите му Саудитска Арабия пък ще протака въпроса частично поради различията сред крал Салман и принца престолонаследник Мохамед във връзка Израел - монархът в по-малка степен е податлив да поддържа нормализирането.

Колкото до съперниците на ОАЕ в района, по думите на специалиста те извличат изгоди от отрицателната реакция против метода, по който Абу Даби показва " мека мощ ". " Иран осъди държанието на ОАЕ, а Турция очевидно се опита да обърне в своя изгода решението на палестинските управляващи да замразят връзките с Емирствата ", уточни Рамани.

" Тази рецензия, колкото и да е остра, надали ще повлияе директно върху връзките на ОАЕ с Иран и Турция, тъй като и двете страни са в течение на отдавнашния разговор сред Емирствата и Израел - счита аналитикът. - Турция съобщи, че ще скъса дипломатическите връзки с ОАЕ, само че те са измежду четирите й съществени районни търговски и капиталови сътрудници, което постанова да гледаме скептично на тази опция. По същия метод Иран и ОАЕ поставят старания за понижаване на напрежението в Персийския залив и никоя от страните не желае да балансират още веднъж на ръба на войната, както бе напролет на предходната година и при започване на лятото. "

Според Рамани в дълготраен проект оста Израел-ОАЕ би могла по-ефективно да възпира турската политика в Източното Средиземноморие. Освен това Емирствата биха могли да подкрепят Съединени американски щати във възпирането на Иран, само че това едва ли ще е директен резултат от договорката на ОАЕ с Израел, заключи специалистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР