На фона на обявените намерения на управляващите за предстоящи промени

...
На фона на обявените намерения на управляващите за предстоящи промени
Коментари Харесай

Възможно ли е сливането на обществените медии


На фона на оповестените планове на ръководещите за идни промени в Закона за радиото и малкия екран медийни специалисти сложиха още веднъж на разискване тематика, която от време на време става настояща в последните повече от 10 години, а точно сливането на публичните медии. Чуват се и гласове за разширение на състава на Съвета за електронни медии, като в него бъде вкарана гражданска квота наред с президентската и парламентарната . Лансират се и визии за други неща като специфичен организационен закон за Българска национална телевизия и БНР.

За следващ път тези стратегии бяха сложени за разискване на проведена преди дни кръгла маса за бъдещето на публичните медии от Факултета по публицистика в Софийския университет .

Доцент Орлин Спасов от Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийски университет е този, който сложи още веднъж на дневен ред въпроса за обединяването на публичните медии – на Българското национално радио, Българската национална телевизия, а може би и на Българската телеграфна организация в един огромен консорциум . Аргументът му е, че подобен консорциум би могъл по-активно и по-координирано да противостои на актуалните трендове, които будят опасения в медийната среда:

" Българска национална телевизия и БНР имат, както добре знаем, една и съща социална задача, по тази причина ми се коства, че не е напълно невъзможна тази концепция и в границите на сходен консорциум би имало много повече благоприятни условия за противопоставяне на тази пазарна конкуренция, която идва по линия на платформите и по линия на комерсиалните медии, които в действителност са извънредно нападателни. Може би в един подобен консорциум би имало по-добро шерване на запаси и по-гъвкави политики, като главният акцент остава същият – качествено наличие и свободен достъп до това наличие ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР