На фона на надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавируса,

...
На фона на надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавируса,
Коментари Харесай

Новата златна треска за инвеститорите

На фона на конкуренцията за намиране на ваксина против ковид, биотехнологичният бранш - от позиция на вложителите - наподобява е новата тресчица за злато, постоянно обещавайки шеметенa възвръщаемост. Анализаторите обаче предизвестяват, че това може да е пресилено.

По данни на Световната здравна организация сега се създават 168 евентуални ваксини, като в изследванията се наливат безчет милиарди долари - и държавни, и частни пари.

В резултат акциите на дребните, новаторски биотехнологични стартъпи, съревноваващи се с фармацевтичните колоси в създаването на субстанция, която да имунизира света против COVID-19 и да разреши животът на милиардите хора на планетата да сe върне към някакво сходство на нормалност, нарастнаха до главозамайващи максимуми през последните месеци.

Американската компания Moderna, да вземем за пример, чиято евентуална ваксина е в по този начин наречения Етап 3 на клиничните изследвания, който е последният преди регулаторното утвърждение, регистрира по-високи коритовки с цели 250% от началото на годината.

Други по-малко известни имена като Inovio и Novavax се показват още по-добре със скок на акциите от надлежно 350% и даже 3500%.

Пазарната капитализация на дребната немска компания CureVac, която предходната седмица дебютира на американската фондова борса в показателя Nasdaq, сега надвишава 10 милиарда $.

Анализаторите обаче предизвестяват, че този тип вложения остават високорискови и също като други борсови " балони " преди тях биха могли скоро да се спукат.

" Когато си купувате биотехнологична компания, все едно си купувате лотариен билет ", разяснява Грегъри Волокайн, управител на портфейл в Meeschaert Financial Services в Ню Йорк.

" Винаги ще има вложители, които търсят лесна облага. Същото беше с интернет балона, със слънчевата сила, с електрическите автомобили, а в този момент и с Ковид ", добавя той.

Прегряване на упованията?

С над 21 милиона инфектирани по света, 770 000 смъртни случая и катурване на световната стопанска система, залозите за намиране на ваксина не биха могли да бъдат по-високи.

И защото държавните управления влагат милиарди в по-малки биотехнологични компании и в предварителни поръчки на дози от евентуалните ваксини, не е чудно, че вложителите преглеждат фармацевтичния бранш като самобитно Ел Дорадо.

Въпреки това анализаторите предизвестяват за заплаха от прегряване на пазара.

Цените на доста акции " трансферираха равнището, на което би следвало да бъдат ", споделя Крис Редхед, анализатор на бранша на опазването на здравето в Goetzpartners.

Мнението му споделя Даниъл Махъни, управител на здравен фонд в Polar Capital.

" За момента ме безпокои това, че пазарът допуска в действителност висок % на триумф и всяка от тези компании ще продаде артикули за милиарди долари ", показва специалистът.

" Това просто ми се коства необикновено ", добавя той.

Адам Баркър, анализатор в Shore Capital, акцентира, че създаването и пласирането на медикамент на пазара коства приблизително 2-3 милиарда $.

А " шансът което и да било лекарство или която и да била ваксина да успее от Етап 1 до края на Етап 3 е към 10% ", твърди той.

Акциите на фармацевтични колоси като Pfizer, Sanofi и GlaxoSmithKline също се движат добре, откогато в края на предходната година коронавирусът се появи на първо време в Китай.

Само че те не нарастват с толкоз бързи темпове като книжата на по-малките им съперници.

Това е поради уговорката на фармацевтичния бранш да популяризира възможна ваксина на себестойност и да не извлича полза от световна покруса, споделят анализатори.

Изкривяване на пазара

Сегашният вкус към акциите на биотехнологични компании се дължи и на променената динамичност в създаването на имунизацията, разясняват анализатори.

" В исторически проект би лишило 10 до 15 години, с цел да се създаде нова ваксина, а в този момент има компании в Етап 3 (проучвания) шест месеца, откакто пандемията удари Съединени американски щати ", отбелязва Анди Aкър, експерт по биотехнологии в Janus Henderson.

Анализаторите позволяват, че държавните пари могат да изкривят пазара.

С влагането на всичките пари държавните управления вършат дребните компании способни да се конкурират с огромните, стартират да създават риск, съгласно Махъни от Polar Capital.

В случая на Moderna държавното управление на Съединени американски щати се изръси с близо 2,5 милиарда $, с цел да поддържа изследванията и да резервира дози от имунизацията.

Баркър от Shore Capital е склонен с това.

" Ако държавното управление пристигна и даде 100 милиона $, това сякаш прави по-изпълнимо дребните да се конкурират с огромните ", споделя той.

Крис Редхед от Goetzpartners въпреки всичко вижда и позитивни аспекти.

По думите му инжектирането на държавни пари в по-малки реформаторски компании освен би помогнало за създаването на коронавирусни стратегии.

Също по този начин би " подкрепило и други стратегии за инфекциозни болести или пък имунизациите от последващо потомство. Ще добият повече опит по какъв начин да създават ваксини против други заболявания ".

Франс прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР