На фона на наблюдаваното в повечето балкански държави ново засилване

...
На фона на наблюдаваното в повечето балкански държави ново засилване
Коментари Харесай

На Балканите се затягат мерки за Covid-19

На фона на следеното в множеството балкански страни ново усилване на случаите на Covid-19 страните от района се пробват да се оправят с епидемията, насърчавайки имунизацията и затягайки още веднъж ограниченията. Следват новостите в обстановката към ковид на Балканите по страни, осведоми Българска телеграфна агенция: ГЪРЦИЯ
В четвъртък гръцкият парламент гласоподава законодателни промени, с които имунизацията става наложителна за заетите в опазването на здравето и обществените грижи.
През последните няколко дни дневните случаи в Гърция са към 3 хиляди. До момента в страната са сложени над 10 милиона дози от имунизациите, като съвсем 4,8 милиона гърци са приключили имунизацията. Правителството на  ХЪРВАТИЯ  реши да вкара наложителна имунизация в три бранша - опазване на здравето, обучение и обществени грижи. Задължителното имунизиране в споменантите три бранша, в които работят към 180 000 души - лекари, медицински сестри, учители, обществени служащи, ще стартира в средата на август или началото на септември. Междувременно хърватското адриатическо крайбрежие бе преместено от " зелената " в " оранжевата " зона на европейската карта на разпространяването на Covid-19. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович заяви, че това ще докара до нови ограничавания, които ще влязат в действие от понеделник в този регион. АЛБАНИЯ  съобщи, че към 1,6 милиона дози ваксина са били към този момент доставени в страната на фона на вести в албанските медии, че Албания изостава с имунизирането и че случаите на заразяване са се удвоили. До момента съвсем 1,1 милиона албанци са получили ваксина против Covid-19, заяви в четвъртък министърът на опазването на здравето Огерта Манастирлиу Манастирлиу. Тенденцията на спад на случаите на Covid-19 в  СЪРБИЯ  не се задържа дълго и на фона на двуцифрен брой на инфектираните експертите предизвестяват за нова, четвърта вълна на пандемията.
Досега в Сърбия са изолирани осем случая на заразяване с Делта разновидността на ковид, само че действителният им брой сигурно е по-голям, заяви министърът на опазването на здравето Златибор Лончар.
В Сърбия още веднъж има трицифрен брой инфектирани от ковид, като най-големият проблем сега е ниската степен на имунизация измежду младежите. Досега в страната са имунизирани единствено 17,42 % от популацията на възраст от 18 до 30 години. От 17 юли в  КИПЪР  с предписание на министъра на опазването на здравето във всички държавни и частни лечебни заведения се отсрочват плановите интервенции на неспешни случаи, както и приемът на пациенти, чието положение го разрешава. Заповедта не се отнася за доболничната здравна помощ. Кипър регистрира през последните седмици внезапно повишаване на броя на новозаразените, като във вторник за първи път бяха регистрирани над 1000 случая за едно денонощие. Ваксинацията на популацията в  БОСНА и ХЕРЦЕГОВИНА  продължава да върви постепенно, защото страната среща проблеми с доставките на поръчаните преди ваксини, които са платени, и в този момент разчита на задгранични дарения. В края на предходната седмица тя одобри хърватско подаяние от 140 000 дози на имунизацията на АстраЗенека, а Европейски Съюз й подари 70 000 дози ваксини на Модерна. С тези дарения Босна и Херцеговина ще има разполагаем 330 000 дози ваксини срещу ковид. В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ  на 19 юли стартира имунизирането против Covid-19 на децата от 12 до 17 години. Паралелно продължава имунизацията на възрастното население.
От министерството на опазването на здравето осведомиха, че в страната са засечени десетина случая на Делта разновидността на ковид, като нито един от забoлелите не е бил имунизиран. Епидемиологичната обстановка се преценя като постоянна, а лечебните заведения са празни. По данни на министерството на опазването на здравето на Република Северна Македония на територията на цялата страна най-малко една доза ваксина срещу ковид са получили 27,5 % от жителите РУМЪНИЯ е употребила малко над половината от получените от Европейския съюз над 17,5 милиона дози ваксини против Covid-19. Страната също по този начин е дарила над 550 000 дози ваксина, главно на Република Молдова, и е продала 1,17 милиона дози на Дания.
От началото на имунизационната акция на 27 декември 2020 година в Румъния са сложени 9 281 707 дози ваксина на 4 918 657 души, от които 4 762 837 са получили цялостната скица. Правителството си сложи за цел до 1 юли да бъдат имунизирани 5 милиона души, а до 1 септември - 10 милиона. Здравните управляващи в  ЧЕРНА ГОРА  Mинистерството на опазването на здравето счита, че епидемиологичната обстановка е постоянна, със приблизително 30 нови случая на Covid-19 на ден, което е сред 1,5 % и 2,3 % от общо тестваните за ковид дневно. В страната не е доказан Делта разновидността на ковид. Над 35 % от възрастното население са получили две дози от ваксина срещу ковид, а над 100 000 или 15 % са се заразили с ковид. Правителството на Черна гора заяви, че ще раздава туристически купони в размер 50 евро на всички жители над 50 години, които са получили първа доза на ваксина срещу ковид през юли. Делът на позитивните случаи измежду изследваните за Covid-19 лица в  ТУРЦИЯ  се е нараснал двойно през последните дни. На 10 юли позитивни са се оказали пробите на 2,4 % от всички изследвани, а на 20 юли този % е повишен на 4,4, демонстрират данните на здравното министерство. Тази седмица страната регистрира и 30-процентно нарастване на новите случаи на Covid-19 спрямо предходната седмица. Това заяви в Туитър министърът на опазването на здравето на страната Фахреттин Коджа и прикани жителите да не подценяват ограниченията за предотвратяване от зараза.
Дневният брой случаи на инфектираните с Covid-19 в Турция още веднъж приближава 10 хиляди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР