На фона на безпрецедентните акции на МВР срещу купуването и

...
Коментари Харесай

Ромските махали вече не обичат ГЕРБ, на места имат нови фаворити

На фона на невижданите акции на Министерство на вътрешните работи против пазаруването и управлението на гласове (което в огромните градове е съсредоточено в ромските махали) въпросът до каква степен те са били ефикасни е изцяло сполучлив. Според наблюдаващи на изборния развой, поискали да не бъдат представени, най-малко половината от спада на изборната интензивност (42% в този момент при 50% през април) се дължи на борбата с купения избор.

Обобщени данни от ЦИК към момента няма, само че при инспекцията на някои протоколи в най-рисковете секции може да се създадат известни заключения. Накратко - ромският избор понижава като цяло, отстъплението от ГЕРБ е мощно изразено, а поддръжката към други партии е по-скоро спорадична, на избрани места.

Освен интензивността в махалите обаче значение за следения избор имат и безработните и нискообразовани групи, които за жалост също не се регистрират в конкретика, а и няма по какъв начин да се оценят по квартален принцип, както е при ромите. Като цяло гласоподавателите са с 560 хиляди по-малко по отношение на изборите на 4 април. От чужбина вотът е действително същият - 170 хиляди гласа, тъй че понижението идва напълно от гласоподавателите в страната.

Според разбивката на динамичността и конструкция на вота на " Галъп интернешънъл " ромският избор като дял от общото гласоподаване е намалял с към една трета, или 60 000 гласа. Това обаче не е отмерено разпределено из страната - " Капитал " открива огромни ромски секции с всеобщо отсъствие и до 80% по-малко гласове. Измерванията на " Галъп " демонстрират сходно понижение в каузи на гласувалите безработни, които обаче в безспорна стойност са съвсем 214 000 по-малко. Или общо единствено тези две групи са " виновни " за половината от изчезналите гласове сред двата вота.

Как обаче всичко това се отразява на обособените партии?
Ако не е ГЕРБ, няма различен
" Бойко Рашков направи заслон на Има Такъв Народ и на още някои. Циганската махала в Гоце Делчев мога да дам за образец и мога доста други да дам за образец. Ако видите по какъв начин си размениха с Движение за права и свободи представителите в секциите и комисиите и по какъв начин примерно там, където са имали 12 хиляди гласа Движение за права и свободи, в този момент имат 6 хиляди, а те са отишли при Има Такъв Народ. " Това сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов още при първото си изказване след изборите и зададе тона разбора на изборните резултати и инспекцията на това по какъв начин са се трансформирали изборните настройки в някои от така наречен най-рискови секции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР