На фона на бързия икономически растеж и повишаването на доходите

...
На фона на бързия икономически растеж и повишаването на доходите
Коментари Харесай

Супер лукс! Световни вериги вдигат невиждани хотели в София

На фона на бързия стопански напредък и повишението на приходите в огромните стопански системи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), едни от столиците и огромните градове в района видяха съществено повишаване на парцелите, написа Money.bg.

И до момента в който техните цени в Прага и Варшава към този момент пъдя тези в някои от немските градове, то столиците на Румъния, Унгария и Сърбия са все по-привлекателни за вложителите в промишлеността, настояват специалисти от хотелски вериги.

"Букурещ е това, което Варшава беше преди 10-15 години ", споделя Адам Кониежни, който е шеф за Европа в основаната в Париж група Louvre Hotels, представен от Bloomberg.

През последните пет години на шестте съществени пазара в района покупко-продажбите за хотели доближават стойност от 4,2 милиарда евро или 4,6 милиарда $, като една трета от тях са осъществени през 2019 година, демонстрират данни на CMS и Cushman & Wakefield.

В момента в румънската столица записаната в Полша група Orbis строи два хотела под марката Ibis. Литовската Apex Alliance от своя страна неотдавна приключи 4-звезден Marriott в града и реконструира остаряла банкова постройка в 5-звезден нов хотел.

След покачването на цените във Варшава, вложителите в Полша се насочват към другите огромни градове в страната. През идващите 3 години 9 хотела с общо 1900 стаи за посетители би трябвало да отворят в Гданск, Гдиня и полския Сопот.

"Полша и Румъния са основни пазари, тъй като в двете източноевропейски страни има мощен вътрешен пазар ", показва Гил Слайв, който е основен изпълнителен шеф на Orbis. "Икономическият напредък през идващите няколко години ще остане постоянен в района, в случай че няма съществени геополитически проблеми, тъй че не чакам да има закъснение на капиталовата интензивност ", добавя той.

Експертите показват, че има доста място за агресия за интернационалните марки от бранша на пазарите в района. Хотелските вериги са с дял от едвам 15% в Унгария, от 14% в Полша и от 6% в Сърбия спрямо подобен над 20% в доста от западноевропейските страни, пресмятат от консултантската компания Horwath.

Международни колоси в района и у нас

В Будапеща до 2021 година би трябвало да бъдат отворени хотели с към 3000 стаи. Един от тях ще бъде под марката Hyatt Regency, който ще се появи в реконстроирана остаряла поща, строена през 1870 година. Друг водач в промишлеността - Marriott, също ще отвори порти скоро в унгарската столица на мястото на държавното балетно учебно заведение.

Въпреки че в своя разбор от Bloomberg не включват София, българската столица не остава по-назад в тази наклонност. У нас и за двата марката първокласни хотели следва да отворят свои обекти.

Този на Hyatt Regency на площад "Васил Левски " на мястото на кино "Сердика " е съвсем подготвен. Той ще бъде първият в България от тази марка. От веригата работят по плана с българската "Тера тур Сървисиз " ЕООД. Обектът би трябвало да има 190 стаи и 3 ресторанта, както и бар на покрива, фитнес и спа център.

В началото на 2018 година стана ясно, че в София ще отвори и първият хотел от марката Mariott у нас. Той ще се намира на площад "Македония " в региона на така наречен "Солни пазар " наоколо до постройката на КНСБ и бизнес постройката Telus Tower.

5-звездният хотел би трябвало да бъде най-високият в столицата със своите 107 метра и 30 етажа. Той ще има 232 стаи, а инвестицията в него възлиза на 58,3 милиона евро или над 110 милиона лв.. Mariott би трябвало да отвори порти през тази година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР